İpekyolu Kamu Diplomasisi Teşkilatı Başkanı ve Gazeteci Dr. Seyfullah Türksoy, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin 1. yılı münasabetiyle bir açıklama yayımladı.

Türkiye’ye ilk yardım elini uzatanın, kardeş ülke Azerbaycan olduğunu belirten Türksoy, şu ifadeleri kullandı:

6 Şubat 2023 yılında dünya tarihinin en korkunç felaketlerinden birine maruz kaldık. Merkez üssü Kahramanmaraş olan deprem başta Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman olmak üzere 11 şehrimizde ve ilçelerinde büyük yıkımlara yol açtı. Onbinlerce insanımızın hayatını kaybettiği deprem, milyonlarca vatandaşımızı etkiledi.

Bu büyük felaketin hemen akabinde, Türkiye’ye ilk yardım eli kardeş Azerbaycan’dan uzandı. Azerbaycan’dan gelen kurtarma ekipleri yüzlerce insanımızı enkaz altından kurtardı. Başta Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mehriban Aliyeva olmak üzere, tüm Azerbaycan halkı adeta tek yürek tek yumruk oldu. Tıpkı Kurtuluş Savaşı’nda Azerbaycanlı ziyalıların kurduğu Kardeş Kömeği Teşkilatı’nın Anadolu’ya yardım yaptığı gibi, 6 Şubat depreminde de sivil toplum teşkilatları, mesleki örgütler, resmî kurumlar ve halk deprem bölgesine yardım için seferber oldu.

Kırım Türkleri Derneği'nden basın açıklaması Kırım Türkleri Derneği'nden basın açıklaması

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletmek üzere Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğini ziyaret etmiş ve Büyükelçi Cahit Bağcı'ya üzüntülerini bildirmişti.

Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını ve bu acı trajedinin sonuçlarının bir nebze de olsa ortadan kaldırmak için çaba sarfettiklerini belirten İlham Aliyev sözlerini şöyle sürdürmüştü:

"Kardeşlerimizin acısını paylaşıyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyoruz. Türkiye her zaman bizim yanımızda olmuş ve desteğini esirgememiştir. Azerbaycan olarak bu çetin günlerde Türkiye’nin yanında olmayı bir kardeşim görevi biliyoruz ve bundan şeref duyuyoruz. Sevgili kardeşim Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayıp taziyelerimi ilettiğimde tüm varlığımızla yanınızda olduğumuzu söyledim.

Azerbaycan halkı kardeşlerine destek olmak için elinden ne geliyorsa yapıyor. Kimisi battaniye, kimisi yatak, kimisi de ceketini getiriyor. Neye güçleri yetiyorsa esirgemiyorlar. Kardeşlik ilişkimizin sadece devletler arası düzeyde, devlet başkanları düzeyinde değil, halk düzeyinde de var olduğunu ve bunun doğal olduğunu bir kez daha tüm dünyaya gösteriyoruz."

Gerçekten de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatıyla tüm Azerbaycan halkı, resmî kurumlar ve içtimai cemiyetler seferber olmuş ve deprem bölgesindeki yaraların sarılmasında çok büyük katkılar sunmuşlardı.

6 Şubat 2023 depremi sebebiyle Azerbaycan’ın Türkiye’ye yardımları konusunda düşüncelerini sorduğumuz Bakü Büyükelçimiz Doç.Dr. Cahit Bağcı, o çetin günlerde kardeş Azerbaycan devletinin ve halkının yardımlarını ve fedakarlıklarını unutmanın mümkün olmadığını belirterek, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e ve eşi Mehriban Aliyeva’ya teşekkür etti. Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı Azerbaycan’ın yaptığı yardımlar konusunda şu bilgileri verdi:

“Depremin hemen sonrasında Azerbaycan devleti ve halkı yanımızda oldu, bizlerle birlikte gözyaşı döktü, acılarımızı paylaştı. Gönderilen yardım ekibi yüzlerce vatandaşımızı enkazdan kurtardı, Azerbaycan ve Nahçıvan’daki sağlık kurumları yaralılar için gece gündüz hizmet verdi.

Yaklaşık 500 tırla her türlü insani yardım gönderildi.  Başta kıyafet, yatak, yorgan, battaniye, uyku tulumu, ısıtıcı jeneratör ve gıda olmak üzere ihtiyaç duyulan tonlarca malzeme depremzedelere ulaştırıldı.

Deprem yardımları üç ayrı şekilde yapıldı.

Birincisi, Haydar Aliyev Fonu tarafından yapıldı.

İkincisi Türk işadamlarımız tarafından kurulan Türkiye Yüzyılı İşbirliği ve Dayanışma  Platformu tarafından yapıldı. Üçüncüsü Azerbaycan‘daki STK’ların (ATİB,MÜSİAD, GYF, TÜrkiye Mezunları…vb) bir araya geldiği Kardeş Kömeyi isimli platform vasıtasıyla gönderildi.

Türkiye Yüzyılı Platformu,  benim ve rahmetli Milletvekili Ganira Paşayeva’nın katıldığı bir uğurlama töreni ile 25 vagonluk, 520 ton yük, trenle Bakü Tiflis Kars üzerinden malatya’ya ulaştırıldı Malatya’dan da tüm deprem bölgesine dağıtıldı.

Ayrıca Azerbaycan’daki Ziraat Bankası ve Yapı Kredi bankalarımızda da AFAT adına bağış hesapları açıldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Mehriban  Aliyeva’nın girişmleri ile Çin’den 1850 adet farklı ebatlarda çadır satın alınarak Azerbaycan şirketi SilkWay aracılığıyla ülkemize ulaştırıldı. Toplamda iki yüze yakın konteynır deprem bölgesine ulaştırıldı.

Ayrıca Azerbaycan hükümeti tarafından 100 milyon dolarlık bir hibe ile Kahramanmaraş’ta Azerbaycan mahallesi kurulması kararlaştırılmış olup 1000 konut, okul, Haydar Aliyev Kültür Merkezi, sosyal donatı alanları ve parkların yapımına başlandı. Temeli 6 Mayıs 2023 tarihinde ülkemizdeki Teknofest töreninde Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev ile Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan tarafından video konferans yoluyla atılmıştır. “

Sayın Büyükelçimizin de vurguladığı gibi, kardeş ülke Azerbaycan’ın 6 Şubat depreminin yol açtığı yaraların sarılması konusundaki fedakarlıklarını unutmak mümkün değildir.

Kaderin ilginç cilvesine bakın ki, 6 Şubat depreminin birinci yıldönümünün bir gün sonrasında, 7 Şubat’ta kardeş Azerbaycan’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılıyor.

En zor zamanlarda her zaman Türkiye’nin yanında olan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, seçimlerin en güçlü ve favori adayı olarak görülüyor. Cumhurbaşkanlığı görevine geldiği ilk günden beri gayretle çalışan, iktisadi kalkınmadan uluslararası ilişkilere, kültürden spora kadar ülkesini her sahada geliştiren, oluşturduğu modern orduyla ve Ali Başkumandan sıfatıyla işgal altındaki Karabağ topraklarını esaretten kurtarıp özgürlüğüne kavuşturan İlham Aliyev’e Azerbaycan halkının sevgisi ve desteği daha da artmıştır. 7 Şubat tarihinde yeniden Azerbaycan halkının teveccühüne mazhar olacağına inandığımız Sayın İlham Aliyev’in başta Zengezur koridoru olmak üzere pek çok problemi de çözeceğine, Azerbaycan’ı daha yüksek zirvelere taşıyacağına olan inancımız tamdır.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, sadece Azerbaycan için değil, Türkiye ve Türk Dünyası için de önemli bir devlet adamıdır. Son yıllarda Türk Devletleri Teşkilatı’nın aktif çalışmalarında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte İlham Aliyev’in gayretleri asla inkar edilemez. Türk Devletleri Teşkilatı’nın diğer üyeleri Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan başta olmak üzere Bu kardeş ülkelerin liderleri ile yakın temasta olan, karşılıklı ziyaretlerle bu kardeşlik münasebetlerini taçlandıran İlham Aliyev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı da makamında kabul etmiş ve KKTC heyetini devlet protokolüyle karşılamıştır.

İnanıyoruz ki, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in liderliğinde, Türkiye ve Azerbaycan ilişkileri daha da gelişecek ve Türk Devletleri Teşkilatı’nın önemi daha da artacaktır.

6 Şubat depreminin birinci yıldönümünde, Asrın Felaketinde hayatını kaybeden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilerken, bu korkunç felaket sonrası Türkiye’ye ilk yardım elini uzatan Can Azerbaycan’daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hayırlara vesile olmasını temenni ederim.

Dr. Seyfullah Türksoy

İpekyolu Kamu Diplomasisi Teşkilatı Başkanı / Gazeteci