Daha önce eski cep telefonlarından altın, gümüş gibi değerli metallerin çıkarılması için çalışmalar yapan araştırmacılar, şimdi de çıkan altın ile ilaç endüstrisine merhem olmaya çalışıyor.
Imperial College London’dan araştırmacılar, ilaçları daha ucuz hale getirmeye potansiyel olarak yardımcı olabilecek bir SIM kart geri dönüşümü yöntemi geliştirdiler.

BU YÖNTEM UMUT OLDU

Sağlık hizmetlerine erişimin kriz haline geldiği, Amerika’da insanların ilaçlara yılda 1.300 dolar ödeyerek dünya çapında ilaca en yüksek fiyatla ulaşan ülke haline gelmesi göz önüne alındığında ilaç endüstrisini hedef alan bu yöntem umut oldu. Bilim insanlarının geliştirdikleri yöntemin odağında ise SIM kartlarında bulunan düşük miktardaki altın var. SIM kartlarda, mükemmel bir elektrik iletkeni olduğu için altın kaplama kullanılıyor. Ayrıca, zamanla aşındırıcı hasara çok iyi direnç gösteriyor. 

BİRKAÇ GRAM ALTIN İÇİN SIM KART TOPLAMAK GEREKİYOR

Bununla birlikte, kullanılan miktar oldukça küçük olduğu için birkaç gram altın çıkarmak için binlerce SIM kart toplamak gerekiyor. Ancak bu hem bireysel hem de endüstriyel olarak ekonomik bir süreç değil. Bu yüzden de İtalya’daki Cagliari Üniversitesi’nden profesörler Angela Serpe ve Paola Deplano, elektronikten altın ve diğer değerli metalleri geri kazanmak için kolay bir yöntem geliştirdiler.

İLAÇ ENDÜSTRİSİNDE NASIL KULLANILACAK?

Altın, mükemmel bir katalizör olduğu ve kimyasal reaksiyon sürecini hızlandırabileceği için ilaç endüstrisi için de son derece önemli. Bu yüzden de SIM kartlardaki altınlara yönelen araştırmacılar, kartlardan dönüştürülmeye çalışılan altın bileşiğinin, elektronik devre kartlarında yeniden kullanılmak üzere kolayca saf altın vermediğini gördüler. Imperial College London’dan Profesörler James Wilton-Ely ve Chris Braddock liderliğindeki ekip de bu geri dönüştürülmüş altın bileşiğini farmasötik uygulamalar için bir katalizör olarak kullanmanın  yolunu buldular. Ekip, altın bileşiğini, ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçlar gibi ilaçlar yapmak için çoklu kimyasal reaksiyonlarda bir katalizör olarak uyguladı. Ellerindeki altın atık da şu anda kullanılan katalizörler kadar iyi ve hatta onlardan daha iyi performans gösterdi.

HEM ÇEVRE DOSTU HEM DE UCUZ

Araştırma sonunda elde edilen altın katalizörün optimize edilmemiş, küçük ölçekli üretiminin bile şu anda ilaç endüstrisinde kullanılan geleneksel seçeneklerden çok daha ucuz olduğu görüldü. Ayrıca altın madenciliğine gerek olmadan elde edildiği için de çevreye zarar vermiyor. Ekip, geleneksel altın katalizörlerinin her yıl çöpe atılan tonlarca e-atıktan geri kazanılan, sürdürülebilir ve daha ucuz alternatiflerle değiştirilebileceği sonucuna varıyor. Beyaz Saray’ın bile reçeteli ilaçların fiyatını düşürmek için çalışmalar yaptığı bir dönemde bu tip alternatif yöntemlerin öne çıkması bekleniyor.