İlk turda aldığı yüzde 5.17 oy nedeniyle gözlerin çevrildiği Sinan Oğan'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı alması, köşe yazarlarının gündemindeydi.

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49.52, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 44.88 oranında destek bulduğu, ancak '50+1' şartının sağlanamaması nedeniyle ikinci tura kalan cumhurbaşkanlığı seçimininde yüzde 5.17'lik oyuyla kritik bir konuma gelen Sinan Oğan'ın 28 Mayıs kararı tartışmalara neden oldu. 


Söylemlerini büyük ölçüde sığınmacıları geri göndermek üzerine kuran Oğan'ın, yıllardır izlediği politikalarla krizi tırmandıran iktidar kanadının yanında saf tutması ve Erdoğan'ı destekleyeceğini açıklaması, başta kendisini aday gösteren ATA İttifakı'nın 'demirbaşı' - Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın destekçilerinin eleştirilerine yol açtı. 

İki gün önce yaşanan gelişme, bugün hala köşe yazarlarının gündemindeydi:


'ERDOĞAN, MUHALEFETİ TUZAĞA DÜŞÜRMEK İÇİN OĞAN'I YANINA ALDI'

DENİZ ZEYREK - SÖZCÜ

"(...) Sinan Oğan beni şaşırtmadı, çünkü (en başından beri) pragmatist bir siyasetçi olduğunu düşünüyordum ve önünde sonunda gücün yanında konumlanmasını bekliyordum. Oğan'ın Erdoğan'ı seçmesi kendisi açısından en tutarlı hamleydi.

Peki sizce Erdoğan Oğan'ı, kendisine ilk turda oy veren 2,8 milyon oyu getireceği için mi yanına aldı. Sanmıyorum… Çünkü Erdoğan, ilk turda Oğan'a oy veren insanların önemli bir bölümünün Oğan'ı takip etmeyeceğini hepimizden iyi biliyor.


Peki neden Oğan ve hatta Ümit Özdağ'ı yanına çekmeye çalıştı? Yanıt çok açık: Muhalefeti tuzağa düşürmek için.

Erdoğan, Oğan ve Özdağ ile ilgileniyor görününce rakibi Kemal Kılıçdaroğlu da kendisiyle yarışa girdi. Günlerini Oğan'ı ve Özdağ'ı ikna etmeye çabalayarak geçirdi."


SOYLU VE BAHÇELİ ÖRNEĞİ: 'NE İLK NE SON OLACAK'

ELİF ÇAKIR - KARAR

"(...) Çok gerilere gitmeye gerek yok. Süleyman Soylu, Demokrat Parti’deyken Erdoğan ve AK Parti için neler, neler söyledi. Bugün AK Partililerden daha keskin AK Partili. Numan Kurtulmuş’un Erdoğan için söyledikleri yenilir yutulur şeyler değildi ama Erdoğan Kurtulmuş’u yanına aldı. Soylu o andan beri en keskin Erdoğancı…

Devlet Bahçeli ve Erdoğan’ın birbirlerine yönelik olarak sarf ettikleri ağır hakaretler içeren, insan onurunu zedelemeye varan sözlerini hatırlatmaya gerek var mı? Bugün birbirlerine sıkı sıkıya bağlılar.

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi için AK Parti Genel Merkezi, AK Partinin teşkilatları bile Bahçeli kadar çaba sarf etti mi, çalıştı mı? Erdoğan’dan daha fazla Erdoğan için çalışmadı mı Bahçeli?


Dolayısıyla şaşılacak bir şey yok. Sinan Oğan kendisiyle çelişen, dün kara dediğine bugün ak diyerek saf değiştiren ne ilk ne de son siyasetçi olacak bu ülkede.

İlke, prensip, ahlak, etik de karın doyurmuyor, makam mevki getirmiyor ki değil mi ama!"


'PAZARLIĞA OTURACAĞINI SAKLAMAMIŞTI'

AKİF BEKİ - KARAR

"(...) Pazarlığa oturacağını saklamamıştı, Cumhurbaşkanı yardımcılığı dururken bakanlık teklif edilirse beğenmeyeceğini de... Erdoğan, 'Sinan Bey'le aramızda pazarlık olmadı' diyor. Hayrına, ani bir aydınlanma sonucu birden dümen kırdı demek.

Yeniden Refah'la HÜDA PAR da sevabına AK Parti listesinden seçime girmişti zaten. Ne Hizbullah'a ne PKK'ya 'terör örgütü' diyen, özerklik ve eyalet tartışması öneren HÜDA PAR'la AK Parti, hangi ortak duruşta buluştuysa...


AK Parti'nin üç bakanlığını dış güç vesayetinden kurtarma sözü veren Yeniden Refah'la AK Parti, hangi ortak ilkelerde anlaştıysa... Sinan Oğan'la da o duruş ve ilkelerde ortaklaşmışlar yani. Helal olsun, başka ne denebilir."


'YALNIZ KALDI'

FİKRET BİLA - HALK TV

"(...)  Oğan, muhalefette yer alan ATA İttifakı’nın adayı olarak seçimlere girdi ancak seçimden Cumhur İttifakı’nın ortağı olarak çıktı. İktidara muhalif olduğu, Atatürkçülüğü, Anayasa’nın ilk dört maddesini, 66 maddesindeki Türk tanımını ve sığınmacıların ülkelerine gönderilmesini kırmızı çizgi olarak ilân etmişti.

Ancak seçimden sonra bu kırmızı çizgileri yok sayarak, iktidarla anlaştı, ikinci turda Erdoğan’ı destekleme kararını açıkladı.

Bu kırmızı çizgiler nedeniyle kendisine oy verenleri yarı yolda bırakmış oldu. Bu nedenle özellikle milliyetçi, ülkücü çevreden çok sert tepkiler aldı ve ATA İttifakı’nı dağıtmış oldu.


Adını Atatürk’ten alan ittifakın ideolojisini yok saydı.

Böylece bu tarihi süreçte, kısa bir süre önceye kadar ağır dille eleştirdiği Cumhur İttifakı ve AK Parti iktidarının değirmenine su taşımayı tercih etmiş oldu.

Oğan’ın Erdoğan’ı destekleyeceğini açıkladığı saatlerde Zafer Partisi Lideri Ümit Özdağ da bu kararın Oğan’in kişisel kararı olduğunu ilân etti. Özdağ, Oğan’ın açıklamalarının Zafer Partisi’ni bağlamadığını özellikle vurguladı.

Böylece Oğan, iktidar cephesine geçerken yalnız kaldı.