Yeni yayınlanan rapora göre, dünyanın en zengin milyarderlerinden 125'i, her yıl ortalama olarak üç milyon ton karbondioksit yayıyor; bu, insanlığın daha az varlıklı yüzde 90'ındaki bir kişinin ortalamasının bir milyon katından fazla. Araştırmaya göre milyarderlerin 183 şirkette toplam 2.4 trilyon dolarlık hissesi var.

GERÇEK RAKAMLAR DAHA YÜKSEK

Oxfam, kurumsal karbon emisyonlarına ilişkin mevcut verilerin gerçek etkiyi sistematik olarak hafife aldığı gösterildiğinden, gerçek kirlilik rakamının muhtemelen daha da yüksek olacağını söylüyor. Emisyonlarını kamuoyuna açıklamayan ve bu nedenle araştırmaya dahil edilemeyen milyarderler ve şirketler, iklim etkisi yüksek olanlar olabilir.

birkac milyarder milyonlara bedel

Oxfam İklim Değişikliği Lideri Nafkote Dabi, “Bu birkaç milyarder birlikte, Fransa, Mısır veya Arjantin gibi tüm ülkelerin karbon ayak izlerine eşit olan 'yatırım emisyonlarına' sahip. Şirket piramidinin tepesindeki bu milyarder yatırımcıların iklim çöküşünü tetikleme konusunda büyük sorumlulukları var. Hesap vermekten çok uzun süre kaçtılar” diye vurguladı.

YAŞAM TARZLARINDAN KAYNAKLANIYOR

Çalışmaya göre, özel jetleri ve yatları da dahil olmak üzere milyarder yaşam tarzlarından kaynaklanan emisyonlar, ortalama bir insandan binlerce kat daha fazla. Ancak, yatırımlarından kaynaklanan karbon emisyonları bir milyon kat daha fazladır.

Çalışma ayrıca, milyarderlerin yatırımlarının ortalama yüzde 14'ünü enerji ve çimento gibi malzemeler gibi kirletici endüstrilere yaptığını da ortaya koydu. Bu, S&P 500 şirketlerine yapılan yatırımların ortalamasının iki katı. Oxfam, örneklemdeki yalnızca bir milyarderin yenilenebilir bir enerji şirketine yatırım yaptığını söyledi. Dabi, "Süper zenginlerin, gezegeni yok eden kirletici yatırımlardan uzak bir şekilde vergilendirilmesi ve düzenlenmesi gerekiyor" dedi.

POLEMİK HABER / DIŞ HABERLER