Yaklaşık 236 milyon dolar değerinde Rusya menşeli petrol sevkiyatlarının, bir gemiden başka bir gemiye transferlerin ardından İngiltere limanlarına teslim edildiği bildirildi. Bu, büyüklükleri nedeniyle limanlara yanaşamayan büyük tankerlerin kargolarını daha küçük gemilere transfer etmesinde yaygın olarak kullanılan bir uygulamadır.

dogalgaz rus

Gazetenin bulgularına göre, bu uygulama, nakliye şirketlerine, gönderilerin gerçek menşeini sağlamadan, bunun yerine yükün kaynağı olarak gönderildiği ülkeyi belirterek kargolarını kaydetmenin bir yolunu sunuyor. Bu şekilde, bir Alman firması tarafından bir Birleşik Krallık limanına getirilmesi halinde, Rusya yapımı mallarAlmanya menşeli olarak kaydedilebilir.

GÖSTERGELER ÇELİŞİYOR

Haber kaynağı, Mart ayından bu yana İngiltere limanlarına ulaşan ve Almanya, Hollanda, Polonya, Fransa ve diğer ülkelerden geldiği kaydedilen düzinelerce Rus petrol sevkiyatını takip edebildi. Bunlardan en az 13'ünün Haziran ve Temmuz aylarında geldiği bildirildi. Ancak Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi'nin petrol ithalatına ilişkin resmi rakamları, ülkenin o aylarda Rusya'dan hiç petrol almadığını gösterdi.

Denizcilik uzmanlarına göre, gemiden gemiye transferler, Moskova'nın Ukrayna işgaline ilişkin yaptırımların bir parçası olarak bu yıl Batılı ülkelerin Rusya'nın petrol ihracatını hedef almaya başlamasından bu yana daha popüler hale geldi.

‘İRANLILAR BAŞLATTI VENEZÜELALILAR MÜKEMMELLEŞTİRDİ’

Enerji ve denizcilik analisti olan Michelle WieseBockmann, "Gemiden gemiye transferler, yükün varış yerini ve menşeini gizlemek için gerçekten yararlı bir yöntem haline geldi. Bunu İranlılar başlattı, Venezüelalılar mükemmelleştirdi ve Ruslar da kullandı” dedi. Gemiden gemiye transferleri izleyen Refinitiv'e göre, Mart ayından bu yana dünya çapında Rus petrolünü içeren bu tür 267 transfer gerçekleşti.

Rusya'nın deniz yoluyla petrol ithalatına Birleşik Krallık ambargosunun 5 Aralık'ta yürürlüğe girmesi planlanıyor. Ancak denizcilik uzmanlarına göre, kayıt boşluğu ve gemiden gemiye transfer uygulamaları göz önüne alındığında, Birleşik Krallık'ın Rus petrolünü fiilen durdurması zor olacak. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER