8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Türkiye Futbol Federasyonu ve Merkez Hakem Kurulu, dün Süper Lig’de oynanan üç maça da dördüncü hakem olarak kadın hakemleri atadı. Ancak bu atamalar sosyal medyada yoğun eleştiriye uğradı. 

Eurosport’ta yorumculuk da yapan spor spikeri Nihan Cabbaroğlu bu atamaya yönelik tepkisini sosyal medya hesabından ‘‘8 Mart, çocuk bayramı gibi ‘hadi siz oynayın bakalım bir günlük’ deme günü değildir. Kadın hakemlere bu düzeyde görev verilmiyorsa sistematik bir değişime ihtiyaç vardır’’ sözleriyle ortaya koyarken bir başka yorumcu Cüneyt Kaşeler ise ‘‘Dün Süper Lig’de oynanan üç maçın da dördüncü hakemi kadın hakemdi. 8 Mart’ta kadın hakemlere 23 Nisan uygulaması yaptılar. ‘Kadın hakemler normalde o maçlarda dördüncü hakem olamaz hatta o maçlarda görev de alamaz bari 8 Mart diye görev verelim’ oldu bu. Cidden akıl tutulması’’ yorumunda bulundu. 

'BU HAMLEDEN SONRA CLARA ZETKİN MUTLULUKTAN MEZARINDA TERS DÖNDÜ'

Mervenur Yılmaz adlı bir kullanıcı, ‘‘Feminist mücadeleye verdiğiniz destek için teşekkür ederiz. Bu hamleden sonra Clara Zetkin mutluluktan mezarında ters döndü’’ derken hakem olduğunu yazan Özge adlı bir kullanıcı ise ‘‘Bir kadın hakem olarak şunu söyleyebilirim ki bu uygulamayla görevlendirilmiş bir hakem olsam artı olarak bir gurur duygum olmazdı’’ ifadelerini kullandı. 

Ali Honey Badger adlı kullanıcı da ‘‘Ayrımcılık denilen şey bu işte. İlla siyahı beyazdan ayırmak değil ayrımcılık. Birilerini küçük görüp jest olsun diye iyi niyetle yaptığınız şey de siyah-beyaz ayrımı kadar ayrımcılık. Türkiye’de böyle şeylerin olması çok normal ama. Tebrikler’’ yorumunu yaparken Yaren Bulut adlı kullanıcı, ‘‘utanmadınız mı hiç rezilsiniz’’ yazdı. 

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU NE YAPTI?

Türkiye Futbol Federasyonu’nun aldığı karar uyarınca son dönemdeki atama kararları sık sık tartışlan Merkez Hakem Kurulu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftası boyunca yalnız Süper Lig’de değil diğer liglerdeki müsabakalarda da tüm kadın hakemler ve gözlemcilere görev verdi. 

Pazartesi günü oynanan Kayserispor - Aytemiz Alanyaspor maçında Gamze Durmuş Pakkan, Gaziantep FK – Hatayspor maçında Cansu Tiryaki ve Beşiktaş - Medipol Başakşehir maçında Melis Özçiğdem dördüncü hakem olarak görev yaptı.