Türkiye’ye ilk kez 1923’te gelen Çekya başkenti Prag’ın takımı, üç büyük takımımızla maç yaptı. O dönemde dünyanın en güçlü takımı olan Slavia Prag, Galatasaray, Fenerbahçe ve Altınordu’ya kabusu yaşattı. 

İlk iki maçını Galatasaray ve Altınordu’ya karşı oynayan Çek ekibi, iki temsilcimizi 7-0 mağlup etti. Üçüncü maçında Fenerbahçe’yi 10-1 mağlup etti. Bu maçtan bir gün sonra, 18 Temmuz 1923'te Slavia Prag, Türk futbolcularından oluşan karma bir takımı 7-3 yendi.


Fenerbahçe ve Slavia Prag maç öncesi, 1925

DÜNYA FUTBOLUNA DAMGA VURAN PENALTI

Sadece iki yıl sonra, 1925 yılının Ağustos ayında gerçekleşen başka bir Türkiye turunda, Galatasaray'ı 4-0 ve Fenerbahçe'yi 5-0 mağlup etti. İki maçın ardından, Slavia Prag karma bir Türk takımına 5-3 mağlup olur. 

Dünya futbol tarihine damgasını vurmuş maçta eşi benzeri görülmemiş bir skandal yaşanır. Maça davet edilen İngiliz hakemin yerine son dakikada yerli bir hakem getirilir. Tecrübesiz yerli hakem Slavia Prag’ın attığı üç golü saymazken, karma Türk takımının attığı kural dışı 3 gol sayılır. Maçın son dakikalarında ise, hakem, Slavia Prag oyuncusuna ceza sahası içinde yapılan faulün ardından penaltı verdi. Ancak penaltı Türkiye lehineydi. 

FENERBAHÇE MAÇI 12 OYUNCUYLA BİTİRDİ

5 Haziran 1927'de Slavia Prag’ın Fenerbahçe'ye karşı oynadığı maç, başka bir tuhaf hikayeyi de beraberinde getirdi. Fenerbahçe'nin golünün ardından gelen haberlere göre Bekir Refet Teker, namı diğer Bombacı Bekir, taraftarlarla kutlama yapmak için sahayı terk etti. Takım Bekir’in yerine başka bir oyuncu aldıktan sonra Bekir sahaya geri döndü. Ancak Fenerbahçe tüm protestolara rağmen 12 oyuncuyla maça devam etti.Slavia Prag, maçın sonunda sahadan 1-0 mağlup ayrıldı. 

76 yıl aradan sonra tekrar bir temsilcimizle karşılaşan Slavia Prag, 2002-2003 sezonunda oynanan UEFA Kupası’nın son 16 turunda Beşiktaş’la karşı karşıya geldi. Turun ilk maçında 1-0 mağlup olan Beşiktaş, evinde oynadığı rövanşta Slavia Prag’ı 4-2 mağlup ederek çeyrek finale yükseldi. 

SAATLER KALDI

Temsilcimiz Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi’nin Play-Off turunun ilk maçını bu akşam saat 20.45’te Slavia Prag’la oynayacak. Exxen’de yayınlanacak olan maçın rövanşı 24 Şubat’ta gerçekleşecek.