Dünyanın bir numaralı erkek tenisçisi Novak Djokoviç, sınır dışı edilmesini engellemek ve Avustralya Açık'ta 21'inci şampiyonluğunu almak için Cumartesi gecesini göçmenlerin kaldığı gözaltı merkezinde geçirecek.

Avustralya'daki ilk dört gecesini otelde gözaltında geçiren Djokoviç'in, varışta vizesinin iptal etme kararının bir hakim tarafından bozulmasının ardından ikinci gözaltı süresi olacak. 

Federal Mahkeme’de yapılan ilk duruşmanın ardından yayınlanan mahkeme belgelerine göre, Göçmenlik Bakanı Alex Hawke Sırp süper starın vizesini iptal etmeye karar verdi ve buna sebep olarak, varlığının Avustralya'da Covid-19 aşısına karşı muhalefeti teşvik edebileceğini gösterdi.

Hawke, Djokovic'e yazdığı bir mektupta, "Bay Djokoviç’in Covid-19'u diğer kişilere bulaştırma konusunda ihmal edilebilir bir bireysel risk oluşturduğunu kabul etsem de, yine de varlığının Avustralya toplumunun sağlığı için bir risk olabileceğini düşünüyorum" şeklinde kaydetti. 

Hükümet, temyizi duyulana kadar Djokoviç'i sınır dışı etmeyeceğini söyledi. Djokoviç, Pazartesi günü başlayacak olan Avustralya Açık'ta unvanını korumak istiyor.

DİĞER TENİSÇİLER BEZDİ

Tartışma, Grand Slam etkinliğinin geleneksel yapısını gölgede bıraktı ve oyuncular bu olaydan bıktı. Djokoviç ile 20 büyük şampiyonlukta berabere kalan İspanyol Rafa Nadal, Melbourne Park'ta gazetecilere verdiği demeçte, "Dürüst olmak gerekirse durumdan biraz sıkıldım çünkü sadece sporumuz ve tenis hakkında konuşmanın önemli olduğuna inanıyorum" dedi. 

Dünyanın üç numarası Alman Alexander Zverev, Djokoviç’e haksız davranıldığını ve tenisçinin Avustralya makamları tarafından siyasi bir piyon olarak kullanılmış olabileceğini söyledi. Zverev, "Bu açıkçası herkes için, özellikle de kendisi için hoş bir şey değil" dedi.

BAŞBAKANIN KADERİNİ BELİRLEYECEK

Bilim insanları ve politika yapıcılar pandemiyi sona erdirmek için mümkün olduğu kadar çok insanı aşılamaya odaklanırken, Djokoviç'in aşıyı reddetmesi, özellikle memleketi Sırbistan ve çevresindeki ülkelerde aşı karşıtı hareketi körükledi. Tenisçiyle ilgili tartışmalar, Mayıs ayına kadar yapılacak seçime hazırlanan Başbakan Scott Morrison için siyasi bir mihenk taşı haline geldi.

Hükümeti, pandemi sırasında sınır güvenliği konusundaki sert duruşu nedeniyle kendi ülkesinde destek kazandı, ancak Djokoviç’in vize başvurusunu ele alış biçimi nedeniyle eleştiriyle karşı karşıya kaldı. (Reuters)