Hans Niemann, dünya şampiyonu Magnus Carlsen tarafından hile yapmakla suçlanıyordu. Şimdi Chess.com tarafından yapılan bir araştırma, Niemann'ın kabul ettiğinden "çok daha sık" hile yapmış olma ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor.Ancak, Carlsen'e karşı oynadığı oyunda veya herhangi bir "masaüstü" oyunda hile yaptığına dair hiçbir kanıt bulamadı.

ABD’li satranç oyuncusu, gençken resmi olmayan oyunlarda hile yaptığını kabul etti ancak rekabetçi oyunlarda hile yaptığını reddediyor. Yorum için BBC'nin görüştüğü 19 yaşındaki oyuncu daha önce Carlsen ve Chess.com'u kariyerini mahvetmeye çalışmakla suçlamıştı.

72 SAYFALIK RAPOR

Skandal, bu ayın başlarında, birçok kişi tarafından tüm zamanların en iyi oyuncusu olarak kabul edilen Carlsen'in Sinquefield Kupası'nda Niemann'a büyük bir üzüntüyle yenilmesiyle başladı.NorveçliCarlsen, Niemann'ı açıkça suçlamadan önce, o sırada Niemann'a karşı üstü kapalı suçlamalarda bulundu.Şimdi Chess.com, nakit ödüller de dahil olmak üzere dünyanın en iyi oyuncularının rekabet ettiği sitede Niemann'ın oyunları hakkında 72 sayfalık bir araştırma yaptı.

Raporda, "Genel olarak, Hans'ın çeşitli para ödülü etkinlikleri de dahil olmak üzere 100'den fazla çevrimiçi satranç oyununda hile yaptığını tespit ettik. Bu maçların ve oyunların bazılarında büyük olasılıkla hile yaptığında zaten 17 yaşındaydı. Ayrıca bu maçların 25'inde yayın yapıyordu" denildi. 

Rapor, Niemann'ın daha önce 12 ve 16 yaşındayken sitedeki resmi olmayan oyunlarda hile yaptığına, ancak rekabetçi oyunlarda veya Twitch gibi oyun platformlarında yayın yaparken hiçbir zaman hile yaptığına dair daha önce yaptığı açıklamalarla çelişiyor. Site aynı zamanda Niemann'ın gelişme oranındaki "anormalliklere" de dikkat çekti. Çünkü Niemann, klasik satranç sıralamasında iki yıldan kısa bir süre içinde dünyadaki 800'den ilk 50'ye yükseldi. 

‘DOĞRUDAN KANIT YOK’

Ancak, sonuçları "istatistiksel olarak olağanüstü" olsa da, Chess.com, Niemann'ın Carlsen'e karşı kazandığı galibiyette veya geçmişteki diğer masaüstü oyunlarda hile yaptığına dair "doğrudan kanıt" olmadığını söyledi.

Carlsen, son yıllarda "olağandışı" ilerleme kaydettiği için Niemann'dan şüphelendiğini söyledi. Diğerleri, Niemann'ın ilerlemesinin hızlı olmasına rağmen diğer üst düzey genç oyuncularla karşılaştırılabilir olduğunu savundu. (BBC)