9 binden fazla Covid-19 enfeksiyonu, hükümetin toplu etkinliklerde salgın etkisinin nasıl olduğu konusunda izlenen Euro 2020 futbol maçlarıyla bağlantılıydı ve bilim adamları, turnuvanın "halk sağlığı için önemli bir risk" oluşturduğunu söyledi.

WİMBLEDON KARŞILAŞTIRMASI

Cuma günü yayınlanan araştırma programının bir analizi, 49 günlük çeşitli açık hava sporları, müzik ve eğlence etkinliklerine bağlı tüm enfeksiyonların yüzde 85'inden fazlasının EURO 2020’den kaynaklandığını gösterdi. 

Turnuvadaki kalabalıklar ile başka bir test etkinliği olan Wimbledon'a katılanlar arasındaki Covid-19 enfeksiyonlarında o kadar eşitsizlikler vardı ki, hükümet bilim adamları, yoğun kalabalıklardan kaçınmak için tenis şampiyonalarında olduğu gibi insanlar barların etrafında toplanmasın diye taraftarlarayalnızca koltuklarında içki içmelerine izin verilmesi fikrini gündeme getirdi. 

Kültür Bakanlığı ve İngiltere Halk Sağlığı tarafından ortaklaşa yürütülen çalışma, Euro oyunlarında taraftarlardan 9 bin 402 kişinin Covid-19 testinin pozitif çıktığını ve maçın iki günü içinde 3 bin 36 kişinin semptom bildirdiğini ve bu kişilerin maç sırasında bulaşıcı olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösterdi. 

‘‘GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR’’

Bakanlar, kapalı mekanları da kapsayan test programının üç aşamasının tamamında, vaka sayılarının o zamanki genel enfeksiyon oranlarına büyük ölçüde benzer veya altında olduğunu, yani kitlesel olayların güvenli bir şekilde gerçekleşebileceğini savunuyorlar.

Ancak İngiltere Halk Sağlığı Direktör Yardımcısı Dr.Jenifer Smith tarafından yönetilen son aşama hakkında bir çalışma raporu, Euro 2020’nin tipik olmamasına rağmen, getirdikleri enfeksiyon ölçeğinden ders almanın önemli olduğunu söylüyor.

Raporda, "Euro 2020 turnuvası ve İngiltere'nin Euro 2020’de finale çıkması, İngiltere denizaşırı ülkelerde oynasa bile Birleşik Krallık genelinde halk sağlığı için önemli bir risk oluşturdu" deniyor ve "Bu risk sadece etkinliğe katılan kişilerden kaynaklanmadı, seyahat sırasında gerçekleştirilen faaliyetleri ve ilgili sosyal faaliyetleri de içeriyordu" diye eklendi. 

 (Guardian)