Sahte zirve yolculuğu, 26 yaşındaki Narender Singh Yadav'ın Tenzing Norgay Ulusal Macera Ödülünün sahibi olarak seçilmesinin ardından diğer Hindistanlı dağcıların zirve fotoğraflarının sahte olduğunu iddia etmelerinin ardından ortaya çıktı.

EVEREST’TE ZOR

Dağcılık ve kaya tırmanışları ara sıra tartışmalara yol açsa da, bu tür skandallar, çok sayıda potansiyel tanığın olduğu ve hile yapmanın çok daha zor olduğu Everest gibi zirvelerde yaygın değil. 

Yasaklı üç dağcının, Yadav ve Seema Goswami ve takımın ekip lideri olan Naba Kumar Phukon olduğu bildirildi.

YETERLİ OKSİJEN YOKTU

Nepal'de dağcılık yasağı almasının ardından Yadav, haksızlığa uğradığını söyleyerek hakkındaki suçlamaları yalanladı ve "Eşeklerle atlar arasında bir rekabet yok ve dünya böyle havlamaya devam edecek" dedi. 

Bununla birlikte, Phukon dahil tanıklar, Hindistanlı dağcıların planladıkları tırmanışı gerçekleştirmek için yeterli oksijene sahip olmadıklarını iddia ettiler.

TAKIM LİDERİ İTİRAF ETTİ

Assam spor departmanında çalışan Phukon, "Bu, tüm dağcılık kardeşliği için bir zaferdir ve başkalarının gelecekte böyle bir hata yapma motivasyonunu kıracaktır" dedi. 

Ayrıca, "İlk günden beri herkese Yadav’ın zirve iddiasının yanlış olduğunu ve zirvede olduğu gözüken fotoğrafı montajla değiştirdiğini söylüyordum. Ben keşif gezisinin lideriydim ve o, ekibin bir parçasıydı. Zirveye asla çıkmadı ve hatta donma yaşadı’’ dedi.

BAKANLIK ONAYLADI

Everest tırmanışında bahsedilen ekip, son zamanlarda şüphe uyandıran Hindistanlı ekiplerin birkaçından biri. 2019'da Outside dergisinde başka üç Hintli dağcı, dağın 3 kampından daha yükseğe çıkmadan dağa tırmandığını iddia etmekle suçlandı. 

The Times of India, Hindistan Spor Bakanlığı’ndan bir kaynağın, soruşturmanın ardından Nepal’in uyguladığı yasağı kabul ettiklerini öne sürdü.

BUNLAR İLK DEĞİL

Everest tırmanışları Nepal Turizm Bakanlığı’nın bir görevlisi tarafından doğrulanır ve dağcılara zirve sertifikası verilmeden önce zirvede yüzlerinin net bir şekilde görebilecekleri bir fotoğrafını çekmeleri gerekir. 

Yasaklı dağcılar, tamamlamadıkları zirveye çıktıklarını iddia eden ilk kişi değildi.