İspanya Futbol Federasyonu'nun Süper Kupa maçlarını 4'lü formatla Suudi Arabistan'da oynatmak için 2019'da yaptığı anlaşmada, Barcelona'da forma giyen İspanyol futbolcu Gerard Pique'nin sahibi olduğu bir spor şirketinin aracı olarak komisyon aldığı ortaya çıktı.

İspanyol gazetesi El Confidencial, Suudi Arabistan ile yapılan anlaşmayla ilgili olarak Pique ile RFEF Başkanı Luis Rubiales arasındaki bazı telefon görüşmesi kayıtlarını ve belgeleri yayımladı.

Pique'nin sahibi olduğu Kosmos adlı spor organizasyon şirketinin, 2019'da RFEF ile Suudi Arabistan arasında yapılan ve 2020'de başlayıp 2025'e kadar geçerli olan Süper Kupa maçlarının bu ülkede oynanması anlaşmasından toplam 24 milyon Euro komisyon aldığı iddia edildi.

ÇIKAR ÇATIŞMASI

Kosmos'un Süper Kupa maçlarından her yıl için 4 milyon Euro aldığı, RFEF ile doğrudan bağlantısı olmayan bu paranın Suudi Arabistan merkezli bir kamu şirketi olan Sela tarafından ödendiği kaydedildi.

El Confidencial, ödenen komisyonun yasal olmasına rağmen, RFEF ile Suudi Arabistan anlaşmasındaki aracı kişinin Barcelona'da oynayan bir futbolcu olması ve konunun İspanya'daki diğer futbol kulüplerini de ilgilendirmesi nedeniyle çıkar çatışması sorunu yarattığı ve konunun etik yönüyle tartışıldığını yazdı.

DEV KULÜPLER KAZANÇLI DURUMDA

İspanya Süper Kupa maçlarının 4'lü final olarak oynanmasından en kazançlı olan takımlar, 8'er milyon Euro alan Barcelona ile Real Madrid olurken, diğer iki takıma 2 ve 1 milyon Euro ödeme yapılıyor.

Valencia Kulübü, 2020'de katıldığı ilk 4'lü finalden 1 milyon Euro gelir elde etmiş ve diğer kulüplerden neden daha az aldığını öğrenmek için RFEF'e başvurmuştu.

RFEF, İspanyol futboluna daha fazla gelir ve tanınmışlık sağlamak için Suudi Arabistan ile yapılan anlaşmanın genel kurulda onaylandığını, gizli veya yasa dışı hiçbir şeyin olmadığını savunuyor.