Altı haftalık acil durum, pandeminin başlamasından bu yana Japonya'da dördüncü olacak. Yeni olağanüstü halin ana hedefi, yetkililerin insanların evde kalmasını ve maçları televizyonda izlemesini sağlamak. 

Geçmişteki acil durumlar gibi, önlemlerin çoğu talepler çünkü hükümetin sıkı karantinaları uygulamak için yasal bir temeli yok. Yetkililer, son zamanlarda kendilerine tazminat karşılığında işletmelerin kapanması veya çalışma saatlerini kısaltması için bağlayıcı emirler verme konusunda daha fazla yetki verdi. Artık bu emirleri ihlal eden işletmeleri de cezalandırabilirler.

ALKOL YASAĞINA TEPKİ

Yeni olağanüstü hal, restoranların, barların, karaoke salonlarının ve diğer eğlence mekanlarının alkol servisi yapmamasını veya kapatmasını talep ediyor. İçki dükkânlarından, talebe uymayan restoran ve barlarla işlerini askıya almalarını istiyor, ancak likör mağazaları bunun işlerine zarar vereceğini söylüyor.

Bu acil durum sırasında okullar açık kalacak, tema parkları, müzeler, tiyatrolar ve çoğu mağaza ve restoranın akşam 8'de kapanması istenecek.Tokyo sakinlerinden zorunlu olmayan gezilerden kaçınmaları, evden çalışmaları ve maske takma ve diğer güvenlik önlemlerine uymaları isteniyor. Genel halk için önlemler zorunlu değildir.

31 MİLYON KİŞİYİ ETKİLEYECEK

Son olağanüstü hal Tokyo'nun yaklaşık 14 milyon sakinini kapsıyor, restoranlar ve barlar için saatlerin kısaltılmasına odaklanan daha az katı önlemler, bazı Olimpiyat mekanlarına ev sahipliği yapan yakınlardaki Chiba, Saitama ve Kanagawa şehirlerinde 31 milyon insanı etkileyecek. Önlemler, Nisan ayında bir virüs dalgasının sert vurduğu Osaka'yı ve güneydeki Okinawa adasını da kapsıyor.

Olağanüstü hal Temmuz-Ağustos döneminin tamamını kapsayacak. Bunun asıl etkisi, Tokyo bölgesindeki taraftarların stadyum ve arenalara girmesini engellemek olacak.Olağanüstü hal esas olarak Tokyo'yu kapsıyor olsa da, Olimpiyat yetkilileri, Tokyo'nun üç komşu vilayetinde düzenlenen etkinliklere taraftarları engellemeye karar verirken, diğer uzak mekanlarda sınırlı taraftarlara izin verdi. Ancak Hokkaido'daki futbol etkinlikleri ve Fukushima'daki beyzbol ve softbol maçları da virüs endişeleri nedeniyle taraftarları yasaklayacak.

Oyunlar zaten pandemi sebebiyle 2020'de ertelendi ve yeni kısıtlamalarla birlikte oyunlar, artık büyük ölçüde yalnızca TV'ye özel bir etkinlik olacak.

DELTA VARYANTI CAN YAKIYOR

Japonya, yaklaşık 820 bin vaka ve 15 bin ölüm kaydederek pandemiyi diğer birçok ülkeden daha iyi atlattı.

Ancak durum son haftalarda daha da ciddileşti ve Tokyo Cumartesi günü 950 yeni vakayla iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Uzmanlar, daha bulaşıcı olduğu düşünülen delta çeşidinin ofislerde ve sınıflarda hızla yayıldığı ve sert önlemler alınmadan Ağustos ayına kadar sayıların hızla artabileceği konusunda uyardı.

Nüfusun yaklaşık yüzde 16,8'i tam olarak aşılanmıştır, bu rakam Mayıs ayından bu yana artış gösterse de yetkililerin Olimpiyatlardan önce olmayı umdukları noktadan hala çok uzak ve gençler büyük ölçüde aşısız.

HALK BIKMIŞ DURUMDA

Uzmanlar, birçok insan kısıtlamalardan bıkmış ve işbirlikçiliği azalmışken, son acil durum taleplerinin takip edilip edilmeyeceğinden endişe ediyor.Sağlık Bakanı NorihisaTamura, Olimpiyatlar’ın şenlik havasında insanların dışarı çıkmalarını etkili bir şekilde engellemenin baş ağrısı olacağını söyledi.

Akşam 8'de restoran ve barların kapanmasından sonra gençler şimdiden sokaklarda ve parklarda bir şeyler içmek için toplanıyorlar. Tokyo’nun şehir yetkilileri, onları izlemek için gece devriyesine başladı.Uzmanlar, Japonların yaz tatilleri ve Olimpiyatlar sırasında ortalıkta dolaşmasının, faaliyetleri yakından izlenecek olan sporcular ve diğer katılımcılardan daha büyük bir risk olabileceğini söylüyor.

(AP)