Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) yaptığı açıklamada, takım yetkilileri tarafından iradesi dışında Tokyo havaalanına götürüldüğünü iddia eden Belaruslu atlet Krystsina Tsimanouskaya'nın polis tarafından korunduğunu ve BM Mülteci Ajansı olan UNHCR'nin de olaya dahil olduğunu doğruladı.

KAÇIRMA İDDİASI

Belarus Spor Dayanışma Vakfı, Tsimanouskaya'nın Almanya veya Avusturya'ya sığınma talebinde bulunmayı planladığını söyledi. Ancak, daha sonra Sky News’in bir raporu, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nin sığınma teklifinden sonra Tokyo'daki Polonya büyükelçiliğine geldiğini belirtti.

Pazartesi günü Uluslararası Olimpiyat Komitesi Sözcüsü Mark Adams, IOC ve Tokyo 2020'nin Tsimanouskaya ile doğrudan görüştüğünü ve geceyi bir havalimanı otelinde geçirdiğini söyledi. Adams, “kaçırma” iddiaları sorulduğunda, “Havaalanında polisle konuştu. Bir suç varsa, araştırılması gerekir ama bu polisin işidir” dedi.

KOMİTE’DEN YARDIM İSTEDİ

Pazar günü Telegram üzerinden Reuters'e konuşan 24 yaşındaki sporcu, "Instagram hesabımda antrenörlerimizin ihmali hakkında konuştuğum için" takımdan çıkarıldığını söyledi.

Ayrıca IOC'den Japonya'dan ayrılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyerek devreye girmesini istedi. Siyasi görüşleri nedeniyle hapse atılan veya uzaklaştırılan sporcuları destekleyen Belarus Spor Dayanışma Vakfı'nın Telegram kanalında yayınlanan bir videoda, "IOC'den yardım istiyorum" dedi. Tsimanouskaya, "Bana karşı baskı var. Beni iznim olmadan ülkeden çıkarmaya çalışıyorlar" dedi. 

(Guardian)