Konudan haberdar bir kaynak, mesajın Salı akşamı Tokyo saatiyle yüksek bir konumdan iletildiğini ve Team GB'nin Çarşamba günü Sapporo'da başlamadan birkaç saat önce Şili'ye karşı oynadığı ilk kadın futbol maçına özel bir atıfta bulunulduğunu söyledi.

Her iki takımın da ırkçılık ve internetteki nefreti protesto etmek için önceden diz çöktüğü görüntü televizyonda gösterildi ve ardından ABD ve İsveçli oyuncuların yanı sıra Yeni Zelandalı oyuncular da bu hareketi yaptı. Ancak bu resimlerin hiçbiri resmi Tokyo 2020 canlı blogunda, Facebook ve Twitter sayfalarında veya yarım milyondan fazla takipçisi olan Instagram sitesinde yayınlanmadı.

GEVŞETİLEN KURALA RAĞMEN

Karar, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin daha önce sporcuların “herhangi bir Olimpiyat sahasında, alanında veya diğer alanlarda herhangi bir gösteri veya siyasi, dini veya ırksal propaganda yapmasını” yasaklayan 50. Kuralı kısa süre önce gevşetmesine rağmen geldi.

Kesintisiz ve diğer yarışmacılara saygı gösterilerek yapılması şartıyla, artık oyun alanında barışçıl protestolara izin verilmektedir. Ancak, madalya podyumunda yapılan herhangi bir protesto için yaptırım tehdidi devam ediyor.

Şili maçından sonra konuşan Team GB'nin üç kaptanından biri olan Steph Houghton, diz çökme kararının tüm kadro tarafından desteklendiğini söyledi. Team GB'nin şefi Mark England, takımın EURO 2020 finalinde İtalya'ya kaybettiklerindemilli oyuncularının maruz kaldığı ırkçı tacizden "tiksindiğini" söyledi.

(Guardian)