Arapların, endüstrileşen futbola sponsorluk dışında adım atmasıyla birlikte futbolculara ödedikleri astronomik rakamlar, kendileri açısından beklentilerin yüksek tutulmasına neden oldu. Bu beklentilerin en başında da hiç kuşkusuz Avrupa'nın kulüpler bazındaki en büyük kupası Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu geliyor. Ancak ne var ki sahip oldukları takımlar kendi liglerini domine etse de Şampiyonlar Ligi'nde istediklerini elde edemiyor.

İLK SATIN ALMA MANCHESTER CİTY’E

Arap sermayedarlar yıllarca sponsorlukla sürdürdükleri 'futbol varlıkları'nı, 2009'da İngiliz takımı Manchester City'i satın alarak bir üst seviyeye taşıdılar. Arap milyarder Şeyh Mansur bin Zayed Al Nahyan, 265 milyon dolara satın aldığı Manchester ekibini, dünyanın en değerli kulüplerinden biri haline getirdi. Yapılan onca yıldız transfer ve harcanan milyonlarca dolar Şeyh Mansur'a 11 yıllık sürede, 5'i Premier Lig, 2'si FA, 3'ü Süper ve 5'i Lig Kupası olmak üzere toplam 14 şampiyonluk sevinci yaşattırdı. Daha fazlası için kesenin ağzını açmaktan çekinmeyen Şeyh Mansur, Şampiyonlar Ligi'nde beklediği başarıyı bu yıl finale çıkarak gösterebildi.

Satın alındıktan sonra Devler Ligi'nde 10 defa boy gösteren mavi beyazlı takımın Avrupa'da daha öncce kupa kaldırmışlığı bulunmuyor...

Ayrıca Şeyh Mansur’un şirketi City Football Group'un bünyesinde New York City, Melbourne City, Mumbai City, Montevideo City Torque, Girona ve Yokohoma F. Marinos gibi kulüpler de yer alıyor.

SONRAKİ DURAK PSG

Arapların Manchester City'den sonraki en büyük yatırımı Fransa'ya olurken şanslı takım, başkent ekibi Paris Saint-Germain oldu. İnişli çıkışlı grafiği ve yönetilemeyen yetenekleriyle orta sıra takımı olan PSG'yi alan Nasser Al Khelaifi, kulübü elit takımlar arasına almayı başardı. Satın alındıktan sonra Fransa Lig 1'i domine eden PSG, son 9 yılda 2 şampiyonluk kaybetti. Şampiyonluğun mükafatı olan Şampiyonlar Ligi'nde de boy gösteren PSG, 'en zirve'yi bir türlü görmedi. Öyle ki bu kupa uğruna 220 milyon euro ödediği Neymar ve 180 milyon Kylian Mbappé ve diğer milyonluk transferlere rağmen, kupaya uzanamadı.

Geçen sezon finale çıkan PSG, etkili oyun ortaya koysa da Alman disiplinine yenik düştü ve kupa sevincini başka bahara bıraktı.

MALAGA'YLA ZORU BAŞARACAKTI

Katarlı iş insanı Şeyh Al Tani, diğer iki şeyh gibi büyük yatırım ortaya koymasa da başarıyı kısa sürede yakaladı. Zira 29 milyon dolara satın aldığı takımla Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final sevinci yaşayan Al Tani, daha sonra kulüpten elini çekti. İspanyol basınına göre kulübü 400 milyon borçla bıraktığı iddia edilen Al Tani'nin bir dönem başka takım alma girişimlerinin olduğu da basına yansımıştı.

Yükselişi gibi çöküşü de hızlı olan Malaga, şu sıralar İspanya 2. Ligi’nde mücadele ediyor.