Tokyo Olimpiyatları başkanı, oyunlarla ilgili bir organizatörün sporcuların yaşadığı köyden ilk pozitif vaka çıkmasının ardından sporcuların "muhtemelen çok endişeli" olduğunu kabul etti.

‘’EN GÜVENLİ YER OLMASI GEREKİYOR’’

Şu anda bir otelde 14 günlüğüne karantinaya alınan vaka, oyunlarla ilgili bildirilen toplam 15 vakadan biri. Organizatörler daha önce köyün "en güvenli yer olması gerektiğini" söylemişti.

Başkan Seiko Hashimoto, "Japonya'ya gelen sporcular muhtemelen çok endişeli. Bunu anlıyorum. Tam açıklama yapmamızın nedeni bu. Herhangi bir Covid-19 salgınını önlemek için her şeyi yapıyoruz. Bir salgınla karşılaşırsak, yanıt vermek için bir planımız olduğundan emin olacağız" dedi. 

Küresel salgın nedeniyle bir yıl ertelenen Olimpiyatlar, çoğunlukla seyircisiz ve sıkı karantina kuralları altında yapılıyor ve Tokyo şu anda Covid-19 sayılarının artması nedeniyle en az 22 Ağustos'a kadar olağanüstü hal altında olacak.

23 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olimpiyatlarla birlikte her gün test edilecek sporcular Tokyo'ya gelmeye başlıyor.

JAPONYA OLİMPİYATLAR’A KARŞI

Japonya halkı, bu ay 450 binden fazla imza toplanan etkinliğe karşı bir dilekçeyle oyunlara büyük ölçüde karşı çıkıyor. Ancak Cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach "Japon halkını sporcuları karşılamaya çağırdığını" söyledi.

Bach, "Japonya'da birçok insanın sahip olduğu şüpheciliğin farkındayız. Japon halkını alçakgönüllülükle dünyanın dört bir yanından sporcuları karşılamaya ve desteklemeye davet ediyoruz’’ dedi. 

Bach, "Japonlar kendilerini güvenli hissedebilir ve yüzde 100 başarılı olmayacağımızı bilerek onlarla bu diyaloğu sürdürmeye çalışacağız. Ancak Japon halkının Japon sporcuların Olimpiyatlar’da başarılı bir performans sergilediğini gördükten sonra tavrın daha az duygusal hale geleceğinden de eminiz” diye ekledi.  (BBC)