Geçtiğimiz gün, İspanyol, İngiliz ve İtalyan ligleri ve federasyonlarıyla yaptığı ortak açıklamada UEFA, ayrılıkçı bir lig planlarına karşı mahkemeler de dahil olmak üzere "tüm tedbirleri" değerlendireceğini söyledi.

UEFA, "İlgili kulüplerin yerel, Avrupa veya dünya seviyesinde başka herhangi bir müsabakada oynaması yasaklanacak ve oyuncularının milli takımlarını temsil etme fırsatı reddedilebilir" dedi.

‘’ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ’’

UEFA, "Eğer bu olursa, biz ve FIFA ve tüm üye derneklerimizin, bu alaycı projeyi durdurma çabalarımızda birlikte hareket edeceğimizi tekrarlamak isteriz, bu birkaç kişinin çıkarına dayanan bir proje. Bunun olmasını önlemek için hem hukuki hem de sportif olmak üzere her düzeyde alabileceğimiz tüm önlemleri değerlendireceğiz. Futbol, açık müsabakalara ve sportif liyakate dayanır; başka bir yol olamaz” dedi.

FIFA’DAN ‘İZİN VERİLMEYECEK’ AÇIKLAMASI

Ocak ayında, dünya futbolunun yönetim organı FIFA, ayrılıkçı bir ligin tanınmayacağını ve "sonuç olarak, bu tür bir müsabakaya dahil olan herhangi bir kulüp veya oyuncunun FIFA veya ilgili konfederasyonu tarafından düzenlenen herhangi bir yarışmaya katılmasına izin verilmeyeceğini" söylemişti.

ÜST DÜZEY AÇIKLAMA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaptığı açıklamada, lige karşı çıkma kararında Avrupa futbolunun yönetim organını desteklediğini söyledi. 

Açıklamada, "Cumhurbaşkanı, Fransız kulüplerinin tutumunu, dayanışma ve sportif liyakat ilkesini tehdit eden bir Avrupa Futbol Süper Ligi projesine katılmayı reddetmekle memnuniyetle karşılıyor" denildi.

TFF DE AÇIKLAMA YAPTI

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Avrupa'nın 12 büyük futbol kulübünün kurulacağını duyurduğu Avrupa Süper Ligi isimli organizasyonu "Kabul edilemez" olarak niteledi ve "Gelişmeleri büyük bir endişe ile takip etmekteyiz" açıklamasını yaptı.

TFF'den yapılan açıklamada söz konusu organizasyon, "Anlamsız" ve “kabul edilemez” olarak nitelendi. TFF açıklaması şöyle:

“UEFA BAŞKANI’NA İNANIYORUZ”

"Bazı Avrupa kulüpleri tarafından oluşturulduğu ilan edilen Avrupa Süper Ligi projesi ile ilgili gelişmeleri büyük bir endişe ile takip etmekteyiz. Dünya futbolunun geleceğini bütünüyle tehlikeye atacak bu anlamsız teşebbüsü kabul edilemez buluyoruz. Türkiye Futbol Federasyonu olarak, başta futbolumuzun çatı kurumları olan FIFA ve UEFA olmak üzere tüm paydaşlar ve bu spora gönülden bağlı olan futbol ailesinin her ferdinin yanında olduğumuzu açık bir şekilde beyan ediyoruz. Bu kapsamda, UEFA Başkanı Aleksander Ceferin ve Yönetim Kurulu’na inanıyoruz, alacakları kararı sonuna kadar destekliyoruz.

Önemli olan, zor zamanlardan geçtiğimiz bu süreçte, bu oyunun geleceği için bireysel değil birlik beraberlik içerisinde hareket etmek ve bu yönde kararlar almaktır. Futbolun geleceği adına, söz konusu oluşumda yer alan kulüpleri, başlattıkları bu ayrılıkçı eylemden bir an önce vazgeçmeye davet ediyoruz. Yalnızca kendi çıkarlarını düşünen bu harekete haklı bir tepki gösteren Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı’na sergiledikleri bu duruş için Türk futbolu adına teşekkür ediyoruz."


(Al Jazeera, Çeviri: polemikhaber)