Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Marcin Przydacz, Twitter'da, Belaruslu atletin Polonyalı diplomatlarla doğrudan temas halinde olduğunu ve bu hafta içinde insani vize verileceğini yazdı. Przydacz, "Polonya, spor kariyerine devam etmesine yardımcı olmak için ne gerekiyorsa yapacak" dedi.

Pazartesi günü, Tsimanouskaya'nın kocası ArseniyZdanevich Sky News'e ülkeden kaçtığını ve şu anda Kiev'de olduğunu doğruladı. Zdanevich, "Bu kadar ciddi olacağını düşünmemiştim. İki kere düşünmeden ayrılma kararı aldım” dedi.

İHMALKARLIKLA SUÇLAMIŞTI

24 yaşındaki Tsimanouskaya, Tokyo'daki Polonya büyükelçiliğine gelirken görüntülendi. Sığınma başvurusu, Tsimanouskaya'nın antrenörlerini "ihmalkarlıkla" eleştirmesinin ardından aniden takımdan çıkarılmasından saatler sonra geldi. 

Sporcu, Pazar günü aniden yarışmadan çıkarıldı ve ekip yetkilileri tarafından havaalanına götürüldü. Ancak Tsimanouskaya, Minsk'e giden uçağa binmeyi reddetti ve sığınma talebinde bulunacağını belirterek polis koruması istedi.

SOVYET İLTİCALARINI HATIRLATIYOR

Olay, Alexander Lukaşenko’nun Belarus toplumu üzerindeki sıkı tutumunun, düzinelerce sporcunun hükümeti dikkatli bir şekilde eleştirdiği için bile hapis veya misilleme ile karşı karşıya kaldığı spor dünyasına nasıl yayıldığını gösteriyor. Dramatik olaylar, Soğuk Savaş sırasında uluslararası yarışmalarda Sovyet sporcularının ilticalarını hatırlatıyor.


 (Guardian)