Oyunun idaresinde olağanüstü bir gelişme olarak kabul edilebilecek olan teknoloji, tartışmalı ofsayt pozisyonlarını hayal bile edilemeyecek bir hız ve doğrulukla çözebilecek.

Stadyumların etrafına stratejik olarak yerleştirilmiş kameralar ve maç topunda bir çip kullanan FIFA, teknolojinin marjinal ofsayt çağrılarında sürekli Video Yardımcı Hakem (VAR) kararlarını azaltmada ve kontrol için gereken süreyi azaltmada uzun bir yol kat edeceğini söyledi.

SENSÖR VERİLERİ İŞİ ÇÖZECEK

FIFA Hakem Komitesi Başkanı Pierluigi Collina bir basın toplantısında, "Özellikle müdahale hattıyla ilgili olarak VAR'ın daha tutarlı bir şekilde kullanılması üzerinde çalışıyoruz. Bazen kontrollerin veya incelemelerin uzunluğunun, özellikle ofsayt konusunda çok uzun olduğunun farkındayız" dedi. 

Teknoloji, son yedi ayda iki turnuvada zaten test ediliyordu ve Katar’da yapılacak olan 2022 Dünya Kupası’nda kullanılacak. Yeni teknoloji, topu izlemek için bir stadyumun çatısı altına monte edilmiş 12 özel izleme kamerası ve her bir oyuncunun 29'a kadar veri noktasını, saniyede 50 kez kullanır ve sahadaki tam konumlarını hesaplar. Topun içindeki bir sensör, saniyede 500 kez veri göndererek ofsayt kararları için vuruş noktasının hassas bir şekilde tespit edilmesini sağlar. Collina, tüm bu bilgilerin VAR'ın çok daha bilinçli bir karar vermesini sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Collina, "Test büyük bir başarıydı ve Katar'da hakemlerin ve yardımcı hakemlerin oyun alanında en iyi ve en doğru kararı vermelerine yardımcı olacak çok değerli bir destek aracına sahip olacağımızdan çok eminiz. Birisi 'robot ofsayt' dedi, değil. Hakemler ve yardımcı hakemler hala oyun sahasındaki kararlardan sorumludur" dedi. Uzuv ve top takip verilerini birleştirerek ve yapay zeka uygulayarak, yeni teknoloji, ofsayt pozisyonundaki bir hücum oyuncusu tarafından top her alındığında, video operasyon odası içindeki video maç görevlilerine otomatik ofsayt uyarısı sağlıyor.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN BİLİM İNSANLARI GELİŞTİRDİ

Teknolojiyi geliştirmek için Boston, Melbourne ve Zürih'teki üniversiteleri kullanan FIFA, "Bu süreç birkaç saniye içinde gerçekleşiyor ve ofsayt kararlarının daha hızlı ve daha doğru alınabileceği anlamına geliyor. Yeni teknolojinin futbol dünyasında kullanılabilmesini sağlamak için küresel bir standart uygulanmadan önce sisteme ince ayar yapmak için önümüzdeki aylarda daha fazla test yapılacak" şeklinde açıklama yaptı. (Reuters)