Gerçek sayının çok daha yüksek olduğundan şüphelenen Dünya Sağlık Örgütü'negöre, ülkenin 18 eyaletinin yarısında kaydedilen vakalarda biri çocuk olmak üzere dokuz kişi hayatını kaybetti.

Sudan Sağlık Bakanlığı’nın Acil Durumlar Genel Müdürü Dr. Muntasır Osman, 2022'de kaydedilenbin 430 vakayla "ülke tarihinde coğrafi olarak en büyük yayılımın" görüldüğünü söyleyerek “Ekonomik nedenlerden dolayı ülke, koruyucu ilaçlar açısından birçok çalışan işini kaybetti. Artık gözlemsel sağlıkta çalışan personelimiz veya bir sorun çıkmadan önce her şeyi hazırlayan çalışanlarımız yok” dedi. 

sarı humma

‘BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI’

Dang humması, genellikle durgun su kaynaklarının yakınında veya su depolama tanklarında bulunan enfekte sivrisinekler tarafından yayılır. Grip benzeri semptomları vardır ve bazen organ yetmezliğine ve ölüme neden olabilir.

Geçen Ekim askeri darbesinden sonra Sudan, kötü hasat dönemleri ve artan gıda fiyatları nedeniyle daha da kötüleşen bir kargaşa içinde. DSÖ'nün Sudan'daki Başkanı Nima Saeed Abid, teyit edilen vakaların "buzdağının görünen kısmı" olduğunu söyledi.

SON 20 YILDA REKOR ARTIŞ

DSÖ, kısmen hastalığın fark edilmesi nedeniyle dang vakalarının son 20 yılda sekiz kat arttığını söylüyor. Geçen yıl The Lancet Planetary Health'te yayınlanan bir araştırma, küresel ısınmanın hem sıtmaya hem de dang hummasına "daha fazla bölgede rastlanmasına, daha önce etkilenmemiş yerlerde yavaş yavaş ortaya çıkmasına ve azaldıkları yerlerde yeniden ortaya çıkmasına" neden olduğunu ileri sürdü.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER