Sudan ordusunun Hızlı Destek Kuvvetleri’yle (HDK) mayıs ayı başlarında başlayan müzakerelerle, sivilleri korumaya yönelik bir taahhüt beyannamesi ve defalarca ihlal edilmesine rağmen iki kısa vadeli ateşkes anlaşması sağlandı. Ancak Reuters’a konuşan Sudanlı bir kaynak, ordunun ateşkes görüşmelerini askıya aldığını bildirdi. 

15 Nisan’dan bu yana çatışma halinde olan ordunun başındaki Abdul Fettah el-Burhan ve HDK’nin lideri Mohamed Hamdan Daglo, şimdiye kadar birbirlerine üstünlük sağlayamazken, son ateşkes, ABD ve Suudi Arabistan arabuluculuğunda sona eren haftalık ateşkesin beş günlüğüne uzatılmasıyla gelmişti. 

ORDUNUN TALEPLERİ

HDK’den yapılan açıklamada, ordunun "tekrarlanan ihlallerine rağmen" ateşkesin taahhüt edildiği bildirilmişti. Ateşkes anlaşması yenilenmeden önce, bir ordu kaynağı, ordunun uzatma şartı olarak HDK’nin sivil evlerden ve hastanelerden çekilmesini talep ettiğini aktarmıştı. Beş günlük uzatma konusunda anlaşmaya varılmasının ardından ateşkesin şartlarıyla ilgili görüşmelere devam edildi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER