İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, anlaşma metninin Sudan’ın darbeci lideri Abdülfettah el-Burhan'ı görmek için yaptığı günlük ziyarette kesinleştiğini söyledi.

İsrail’in barış anlaşması imzaladığı en son Arap Birliği ülkesi olacak Sudan, iki yıl önce İsrail ile ilişkileri normalleştirme konusunda anlaştı, ancak anlaşma hiçbir zaman uygulanmadı.

BAE, Bahreyn ve Fas, 2020'den beri ABD'nin arabuluculuk yaptığı Abraham Anlaşmaları’nın bir parçası olarak İsrail ile ilişkilerini resmen normalleştirdi. Tarihsel olarak, Arap Birliği üyeleri, Arap-İsrail çatışmasını sürdürmede bir faktör olan İsrail'i tanımayı reddediyordu. 

HARTUM’UN YERİ AYRI

Mısır, 1979'da İsrail ile barış antlaşması imzalayan ilk Arap ülkesi olurken, onu 1994'te Ürdün izledi. Ayrıca Hartum, 1967'de Arap Birliği üyelerinin İsrail'i tanımama sözü verdiği bir toplantıya ev sahipliği yaptığı için, Sudan'la bir anlaşma özel bir sembolik öneme sahip.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Cohen ve Burhan'ın "İsrail ile verimli ilişkiler kurmanın yollarını" ve "güvenlik ve askeri alanlara özel vurgu yaparak tarım, enerji, sağlık, su, eğitim alanlarında" işbirliğini güçlendirmeyi görüştüklerini açıkladı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER