Sudan’da ordu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan’da patlak veren çatışmalar, uluslararası çabaların ardından defalarca imzalanan ateşkes anlaşmalarına rağmen devam ederken, geçtiğimiz gün sona eren ateşkes, beş günlüğüne uzatıldı. 

‘İKİ TARAF DA İHLAL ETTİ’

ABD ve Suudi Arabistan arabuluculuğunda taraflar arasında daha önce imzalanan yedi günlük ateşkes pazartesi sona ererken, arabulucu ülkeler, ateşkesin sivillere güvenli koridorlardan ulaştırılan insani yardıma ve temel hizmetlere izin verme hedeflerini "her iki tarafın da ihlal ettiğini" duyurmuştu.

Açıklamada, hem ordunun başındaki General Abdul Fettah el-Burhan liderliğindeki ordunun hem de düşmanı Mohamed Hamdan Daglo liderliğindeki HDK’nin "daha fazla tırmanış için ilerlediğini" eklendi. 

Yedi günlük ateşkesin sona ermesinden kısa bir süre önce, Washington ve Riyad beş günlük uzatmayı duyurarak "İlk ateşkesin sıkıntılı olduğu görülse de, 20 Mayıs 2023 ateşkesi insani yardımın ulaştırılmasını sağladı. Uzatma, daha fazla insani çabaya izin verecek" ifadeleri kullanıldı. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER