Sudan'da başta başkent Hartum olmak üzere çeşitli kentlerde sabah saatlerinden bu yanan yoğun silah seslerinin yükselmesinin ardından Sudan ordusu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) konuya ilişkin açıklama yaptı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Sudan ordusu HDK'nin farklı noktalardaki güçlerine saldırmaya çalıştığını açıklarken HDK, ordu birliklerinin başkent Hartum'daki karargahlarına kapsamlı saldırı düzenlediğini duyurdu. HDK, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Genelkurmay Başkanı Abdel Fattah al-Burhan'ın konutu ve Hartum Uluslararası Havalimanı'nın kontrolünü ele geçirdiklerini de iddia etti.

"ŞAŞKINLIK İÇİNDEYİZ"


Hartum sokaklarında zırhlı araçlar görüldüğü, ordu ve HDK karargahları yakınlarında silah sesleri geldiği ifade edilirken, HDK, çatışmalara ilişkin açıklamasında, "HDK, 15 Nisan Cumartesi sabahı, orduya bağlı büyük bir silahlı kuvvetin Hartum'daki Soba kamp alanımızdaki kuvvetlerimizin karargahına girerek orada bulunan kuvvetleri kuşatması ve ardından tüm gücüyle onlara kapsamlı bir saldırı düzenlemesinin şaşkınlığı içerisinde" dedi.

Hızlı Destek Kuvvetleri, konuya ilişkin açıklamasında, "ABD, İngiltere, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan dörtlü mekanizma ile arabuluculuk faaliyetlerini sürdüren Sudan Kurtuluş Ordusu Hareketi lideri Mini Arko Minawi, Adalet ve Eşitlik Hareketi lideri Cibril İbrahim ve Kuzey Halk Hareketi lideri Malik Agar'ı konuyla ilgili bilgilendirdiklerini de kaydetti.

BÜYÜKELÇİLİK'TEN 'EVDE KALIN' ÇAĞRISI


Duruma ilişkin açıklama yapan Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği, durum sakinleşene kadar vatandaşlardan evlerinde kalmalarını ve gerekmedikçe seyahat etmemelerini istedi

Büyükelçiliği açıklamasında, "Başkent Hartum’un çeşitli bölgelerinde ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasında çatışmalar çıktığı anlaşılmaktadır. Durum normale dönünceye kadar vatandaşlarımızın sokağa çıkmayıp evlerinde kalmaları ve zorunluluk haricinde ülke içinde seyahatten kaçınmaları tavsiye olunur' uyarısı yapıldı.

NE OLMUŞTU?

Sudan'da tansiyonun yükselmesi, ordu ile HDK arasında 'askeri güvenlik reformu' konusunda yaşanan bir dizi anlaşmazlığın ardından geldi.

HDK’nin tamamen orduya entegrasyonuyla tek ve milli bir ordu kurulması ve ordunun da ticari ve siyasi faaliyetleri bırakıp kışlaya çekilmesi gibi maddeleri kapsayan güvenlik reformu, 2021’den bu yana süren yönetim krizi ve asker-sivil anlaşmazlığını çözmek için 5 Aralık 2022’de imzalanan çerçeve anlaşmanın en önemli maddeleri arasında yer alıyor.

Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, HDK'nin mevcut yapısının değiştirilerek orduya katılması konusunda açıklamalar yaparken HDK Komutanı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu da entegrasyona karşı çıkmadıklarını ancak bunun tamamen sivil bir yönetimin çatısı altında gerçekleşmesini istediklerini ifade ediyor.

HDK, eski rejim döneminde Darfur'da isyancılara karşı savaşmak, sınırları korumak ve asayişi sağlamak amacıyla milis yapılanma şeklinde oluşturuldu. 2013'te Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı'na bağlanan HDK'nin on binlerce mensubu bulunuyor. Sudan ordusu, 'paralel ordu' gibi hareket eden HDK mensuplarının başkent ve bazı şehirlerdeki hareketliliğinin ve bazı mevkilerde konuşlanmasının güvenlik riski ve tehdidini artırdığını, bunun ordunun izni dışında yapılan kanunsuz bir eylem olduğunu açıklamıştı. HDK ise ordunun parçası olarak yasa gereği rutin görevlerini yerine getirdiklerini, orduyla tam bir koordinasyon ve uyum içinde çalıştıklarını ileri sürerek iddiaları reddetmişti.