Sudan Genelkurmay Başkanı Abdul Fettah al-Burhan'a bağlı güçler ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) komuta eden yardımcısı Mohamed Hamdan Daglo arasında geçtiğimiz cumartesi günü patlat veren çatışmalarda şimdiye kadar yaklaşık 300 kişi öldü.

RAMAZAN BAYRAMINA GÖLGE DÜŞTÜ

En şiddetli çatışmalar, çoğu elektrik, yiyecek ve su olmadan evlerine kapatılan beş milyon kişinin yaşadığı başkent Hartum'da meydana geldi.

Hartum'da yaşayan 38 yaşındaki Nazek Abdalla, "Bugün sabah 4.30 civarında savaş uçaklarının ve hava saldırılarının sesleriyle uyandık. Binamıza başıboş mermi isabet etmesin umuduyla kapılarımızı ve pencerelerimizi kilitledik" dedi. 

Şimdiye kadar yüzlerce insanı öldüren ve yaralayan çatışmalar, Sudan’daki sivillere ağır bedel ödetiyor. AFP’ye konuşan Abdalla, "Keşke bayramlar sırasında çatışmalar dursa. Yine de olmayacağını biliyoruz" diye yakındı.

HASTANELER VURULDU

Sudanlı sağlık görevlileri, özellikle birçok hastanenin çapraz ateşe tutulduğu Hartum'da sağlık hizmetlerinin durumunun felaketle sonuçlanacağı konusunda uyarıda bulundu. Ülkenin önde gelen doktorlar birliği, Hartum ve komşu eyaletlerdeki hastanelerin yüzde 70'inin çatışmalar nedeniyle "servis dışı" olduğunu söyledi.

Hartum'daki 14 yabancı diplomatik misyon, ABD Büyükelçiliği tarafından yayınlanan ortak bildiride, çatışmanın ilk beş günde en az 270 sivili öldürdüğünü söyledi. Ancak doktorlar birliği, çok sayıda yaralının hastanelere ulaşamaması nedeniyle ölü sayısının çok daha yüksek olabileceği konusunda uyardı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER