Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Süheyl Batum, Polemik TV YouTube kanalında yayımlanan Günden Güne programında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 yılında 3. kez cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı konusunu değerlendirdi.

'SEÇİMLER ZAMANINDA YAPILIRSA ERDOĞAN ADAY OLAMAZ'

Batum, Anayasanın 101. ve 116. maddelerine işaret etti ve "Seçimler zamanında yapılırsa Erdoğan aday olamaz. Bunun tek istisnası Meclisin ülkeyi erken seçime götürmesidir. Bu durumda Erdoğan aday olabilir. Seçim normal zamandan 1 hafta önce bile yapılsa aday olur" dedi.

'SİSTEM DEĞİŞTİ DİYE BÜTÜN ANAYASA DEĞİŞMEZ'

Cemil Çiçek'in, "Anayasada her şey yazmaz. Yorum ile de uygulama yapılır" açıklamalarını da değerlendiren Batum, "Cemil Çiçek değerli bir siyasetçi. Meclis Başkanlığı da yapmış ama bu yorumu Anayasa hukuku açısından tam bir saçmalık. Yazılı Anayasada hukukunda yorumla hükmü değiştirmek Meclis başkanlığı yapmış birisine yakışmaz. O zaman ben derim ki, 'Eyvah... Kimler bu ülkede Meclis başkanlığı yapmış.' Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanında bulunan ve hukukçu olduğunu söyleyen Mehmet Uçum, Yavuz Atar gibi isimler 'Erdoğan yeni sistemin ilk cumhurbaşkanıdır. Bu dönem ilk dönemidir' diyorlar. Sistem değişti diye bütün Anayasa değişmez. Bahçeli bile 'Gerekirse yasal düzenleme yaparız' diyor" ifadelerini kullandı.

'ERDOĞAN SİYASİ YASAKLIYKEN, BAYKAL HUKUKU GÖRMEZDEN GELEREK YASAKLARIN KALKMASI İÇİN DESTEK VERDİ'

Türkiye'de 1980, 1993 ve 2002 yıllarının hukuksuzluklar adına önemli yıllar olduğunu vurgulayan Batum, "Mağduriyet olmasın diye hukuk gözardı edilemez. 2002 yılında Erdoğan siyasi yasaklıyken, sayın Deniz Baykal mağduriyet yaşanmaması adına hukuku görmezden gelerek yasakların kalkması için destek verdi. Ona dediler ki, 'aman ne olacak. Erdoğan 6 ay sonra gider. Yerine sen gelirsin. Hukuksuzluk sadece ondan yarar sağlamak isteyenlere yarar. Başkasına fayda getirmez" dedi.