İngiltere merkezli Guardian gazetesiyle paylaşılan mahkeme belgelerine göre, Suudi Arabistan'da önde gelen reform yanlısı bir hukuk profesörü, Twitter hesabına sahip olmak ve krallığa karşı olduğu düşünülen haberleri WhatsApp'ta paylaşmak gibi suçlardan dolayı ölüm cezasıyla karşı karşıya.

Al-Qarni'ye yöneltilen suçlamaların ayrıntıları, geçen yıl krallıktan kaçıp Birleşik Krallık'a yerleşen oğlu Nasır tarafından paylaşıldı. Cumhuriyet savcıları davayla ilgili olarak ölüm cezası talep etmelerine karşın, mahkeme henüz resmi bir karar vermedi.

ONLARCA YILLIK HAPİS CEZALARI

İnsan hakları savunucuları ve Suudi Arabistanlı muhalifler, krallıktaki yetkililerin Suudi Arabistan hükümetini eleştirdiği düşünülen kişilere karşı yeni ve şiddetli bir baskı uyguladığı konusunda uyardı. 

Geçen yıl, İngiltere’de doktora öğrencisi ve iki çocuk annesi Salma al-Shehab, Twitter hesabı sahibi olmak ve aktivistleri takip edip paylaşmaktan 34 yıl, Noura al-Qahtani adlı başka bir kadın da Twitter kullandığı için 45 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER