İki hak grubu, ana kurum Wikimedia tarafından yapılan bir soruşturmada, Suudi Arabistan vatandaşlarının ajan olarak hareket etmesi veya hareket etmeye zorlanmasıyla ülke hükümetinin bölgedeki Vikipedi yönetiminin üst düzey saflarına sızdığını tespit etti.

‘HÜKÜMET VİKİPEDİ’YE SIZDI’

öldürülen Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı tarafından kurulan Democracy for the Arab World Now (Dawn) ve Lübnan merkezli Smex tarafından yapılan ortak açıklamada, "Wikimedia'nın araştırması, Suudi Arabistan hükümetinin bölgedeki Vikipedi ekibinin en üst kademelerine sızdığını ortaya çıkardı" denildi. 

‘SUUDİ ARABİSTAN’IN KORKUNÇLUĞUNU GÖSTERİYOR’

Dawn ve Smex, tutuklamaların "ülkedeki Vikipedi’nin yöneticilerine yönelik baskının" bir parçası gibi göründüğünü belirterek, hapsedilen iki kişinin adını Usame Halid ve Ziyad el-Sofyani olduğunu açıkladı. Dawn'ın Körfez Araştırma Direktörü Abdullah Alaoudh, Khalid'in 32 yıl hapis cezasına çarptırıldığını ve Sofyani'nin sekiz yıl hapis cezası aldığını söyledi.

AFP'ye konuşan Alaoudh, "Bir yandan Usame Halid ve Ziyad el-Sofyani'nin tutuklanması, diğer yandan Vikipedi'ye sızma, Suudi Arabistan hükümetinin Vikipedi'yi kontrol etmek istediğinin korkunç bir yönünü gösteriyor" dedi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER