2021 yılında Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, kadınlar tarafından kullanımının Müslüman nüfusu kontrol etmeye yönelik Batı komplosu olduğunu iddia ederek Afganistan'ın iki ana şehrinde doğum kontrol hapı satışını durdurdu.

‘SİLAHLARLA ECZANELERİ BASIYORLAR’

İngiltere merkezli The Guardian, Taliban'ın kapı kapı dolaşarak ebeleri tehdit ettiğini ve eczanelere raflarındaki tüm doğum kontrol ilaçları ve cihazlarının toplandığını duyurdu. Bir eczacı, “Dükkanıma iki kez silahlarla geldiler ve doğum kontrol haplarını satmamam için beni tehdit ettiler. Kabil'deki her eczaneyi düzenli olarak kontrol ediyorlar ve biz de ürünlerin satışını durdurduk" dedi.

İsmini vermek istemeyen deneyimli bir ebe, birkaç kez tehdit edildiğini söyledi. Taliban üyesi bir yetkilinin kendisine "Dışarı çıkıp Batı'nın nüfusu kontrol etme konseptini desteklemenize izin verilmiyor" dediğini ekledi. Kabil ve Mezar-ı Şerif kentlerindeki diğer eczacılar, kendilerine herhangi bir doğum kontrol ilacı stoklamamalarının emredildiğini doğruladı.

Yasak, Taliban’ın yönetime geçmesinden bu yana kızların yüksek öğrenimine son veren, üniversiteleri kadınlara kapatan, kadınları işlerinden etmeye zorlayan ve evlerinden çıkmalarını kısıtlayan Taliban'ın kadın haklarına yönelik son hamlesi olarak hayata geçti. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER