Ülkenin Ekonomi Bakanlığı’ndan Sözcü Abdulrahman Habib tarafından doğrulanan metinde, sivil toplum kuruluşlarının kadın çalışanlarının bir sonraki duyuruya kadar çalışmasına izin verilmediği belirtildi. 

Hareketin, bazı kadınların yönetimin belirlediği kıyafet yönetmeliğine uymadığı iddiasının sonucu olduğunu belirtilirken, sektör çalışanları, kadınların desteğe erişebilmelerini sağlamak için kadın personelin kritik öneme sahip olduğunu söylüyor.

BM KURULUŞLARINI ETKİLEYEBİLİR

Sözcü Habib, yasağın Afganistan'ın ACBAR olarak bilinen insani yardım kuruluşları koordinasyon organı altındaki kuruluşlara uygulandığını söyledi. ACBAR, Birleşmiş Milletler'i kapsamasa da, 180'den fazla yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşunu içermektedir ve BM, insani yardım çalışmalarını yürütmeleri için Afganistan'da kayıtlı bu tür gruplarla sık sık sözleşme yapmaktadır.

Bu kararın Afganistan'da büyük bir mevcudiyete sahip olan ve ülkedeki insani krizin ortasında hizmet sunan BM kuruluşlarını nasıl etkileyeceği net değilken, kuralın yabancı kadınlara da uygulanıp uygulanmayacağı da bilinmiyor. 

‘İNSANLIK SUÇU’ YORUMU

Kadın haklarına ve özgürlüklerine yönelik bu son saldırı, yönetimin üniversiteleri kadınlara kapatma emri vermesinden günler sonra geldi. Hareket uluslararası kınamaya yol açarken, G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, "toplumsal cinsiyete yönelik zulmün insanlığa karşı suç teşkil edebileceği" uyarısında bulunarak Taliban'ı yasağı kaldırmaya çağırdı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER