Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir video konferans yoluyla konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Çin ile bağlarının "tarihin en iyisi" olduğunu söyleyerek askeri işbirliğini genişletme arzusunu dile getirdi ve Xi Jinping’i, Moskova'ya davet etti. Putin, Ukrayna'daki savaştan bahsetmeden, "batıdan gelen benzeri görülmemiş baskı ve provokasyonlar karşısında" Xi ile aynı görüşleri paylaştığını söyledi.

Xİ’NİN ‘UMURUNDA’ DEĞİL

Putin, devlet televizyonunda yayınlanan sekiz dakikalık konuşmada Xi'ye, "Sevgili Sayın Başkan, sevgili dostum, sizi önümüzdeki baharda Moskova'ya resmi bir ziyarete bekliyoruz" dedi.

Xi de ülkesinin "Rusya ile stratejik işbirliğini artırmaya" hazır olduğunu ve "ülkelerimizin halklarının yararına ve dünya çapında istikrarın çıkarları için küresel ortak olmaya" devam etmeye hazır olduğunu söyledi. Rusçadan yapılan resmi çeviriye göre Çinli lider Moskova ziyaretinden bahsetmedi. Xi, ülkesinin Ukrayna'daki savaşa ilişkin "nesnel ve adil" duruşunu sürdüreceğini söyledi. 

ANALİSTLERİN GÖZÜ ÜSTÜNDE

Toplantı, Rusya'nın Ukrayna işgali ağır seyrederken Çin'in Putin'e verdiği desteği yeniden değerlendirdiğine dair herhangi bir işaret olup olmadığı konusunda analistler tarafından yakından izlendi.

İşgalin başlangıcından bu yana Pekin yönetimi, Batı tarafından Rusya'ya yöneltilen yaptırımların ekonomisi üzerindeki dolaylı etkilerinden kaçınmak arzusuyla Moskova'ya verdiği desteği dengelemeye çalıştı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER