Eski manevi kardeşler arasındaki düşmanlık, bu hafta Thaksin'in üçüncü tarafların arabuluculuğunu reddetmesiyle iyice belirginleşti. Thaksin, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, "Tayland ordusu görevini yerine getirmeli ve Hun Sen’e kurnazlığı konusunda bir ders vermeli" ifadelerini kullandı. Hun Sen ise Thaksin'in bu sözlerine aynı platformdan yanıt vererek Tayland'ı "askeri zorbalıkla" suçladı.

800 kilometrelik sınır boyunca yıllardır zaman zaman çatışmalar yaşanıyordu. Ancak uzmanlar, 2023'te yerine oğlu Hun Manet'in geçtiği Hun Sen ile Thaksin arasındaki kişisel husumetin, bu son savaşın uzun fitilini ateşlediğini belirtiyor.

Bosch yeniden yapılanma kapsamında bin 500'ün üzerinde işçi çıkaracak
Bosch yeniden yapılanma kapsamında bin 500'ün üzerinde işçi çıkaracak
İçeriği Görüntüle

Tapınaklar, siyasi kriz ve Çin'in Rolü

Tayland ve Kamboçya'nın, tarihi tapınaklar ve çevresindeki alanlar üzerinde uzun süredir devam eden toprak anlaşmazlığı, bu gerilimin temelini oluşturuyor. Mayıs ayında yaşanan kısa süreli bir çatışma, bir Kamboçyalı askerin ölümüne yol açmış ve her iki ülkede de milliyetçi duyguları körüklemişti. Bu haftaki karşılıklı saldırılar ise son on yılın en kanlısı olarak kayıtlara geçti. Çatışmalarda Kamboçya topçu atışları ve roket saldırıları ile Tayland hava saldırıları dikkat çekti.

Bu gerilimli ortam, Tayland'da yaşanan siyasi krizle daha da karmaşık bir hal aldı. Tayland Anayasa Mahkemesi, Thaksin'in kızı ve başbakan Paetongtarn Shinawatra'yı, Hun Sen ile yaptığı bir telefon görüşmesinin sızdırılmasının ardından görevden uzaklaştırdı. Paetongtarn'ın görüşmede Tayland ordusunu suçlayan yumuşak bir ton takınması, kamuoyunda öfke yaratmış ve Shinawatra ailesinin ülke çıkarlarını ikinci plana attığı yönünde suçlamalara yol açmıştı. Siyasi gözlemciler, bu gerilimin Thaksin liderliğindeki Pheu Thai partisinin Kamboçya karşısında daha sert bir çizgi izlemesine neden olduğunu düşünüyor.

Uzun yıllar boyunca Kamboçya'da siyasi sığınak bulan Thaksin, 2006 darbesinden sonra Hun Sen tarafından ekonomik danışmanlıkla görevlendirilmişti. Ancak şimdi Hun Sen'in bu bağı değersiz gördüğü yorumları yapılıyor. Çin'in artan askeri desteğiyle cesaretlenen Kamboçya, Mayıs ayında Çin ile birlikte gelişmiş silahların kullanıldığı en büyük ortak tatbikatını gerçekleştirdi.

Tayland'ın hala daha güçlü bir orduya sahip olduğu düşünülse de, Hun Sen bu hafta yaptığı açıklamada, "Kamboçya savaşa tamamen hazır. Askeri gücünle övünme" diyerek Tayland'a meydan okudu. Uzmanlar, bu çatışmanın şimdilik sınırlı kalacağını öngörse de, milliyetçiliğin tırmanması durumunda krizin büyüyebileceğini belirtiyor.