Son yıllarda Tayvan’a yönelik baskılarını artıran Çin, uluslararası alanda da hamlelerini sürdürüyor. Honduras, Çin’le ilişkilerini sürdürebilmek için Tayvan’la diplomatik bağlarını kopardı.

Honduras’ın ilişkilerini koparmasıyla beraber yalnızca 13 ülkeyle diplomatik bağları kalan Tayvan, uluslararası alanda daha da izole hale gelirken, gelişmeyle ilgili konuşan Honduras Dışişleri Bakanı Eduardo Reina, Çin'e bağlılığını değiştirme kararının kısmen Honduras'ın mali zorluklar ve borç içinde olmasından kaynaklandığını söyledi.

çin tayvan maps

‘SUSUZLUĞUNUZU ZEHİRLE GİDERMEYİN’

Tayvan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Honduras hükümetine, borç yükümlülükleri nedeniyle tamamen kavrulsa bile susuzluğunu zehirle gidermemesi gerektiğini hatırlatıyoruz" denildi.

Reina, Honduras'ın Tayvan'dan yıllık yardımını ikiye katlayarak 100 milyon dolara çıkarmasını istediğini ancak hiçbir yanıt alamadığını söyledi. Honduras ayrıca borcu yeniden müzakere etmeye çalıştı ama sonuçsuz kaldı. Tayvan, Honduras Dışişleri Bakanı’nın yorumlarının iletişimlerinin gerçeklerini yansıtmadığını söyleyerek bunu yalanlayarak Tayvan’ın Honduras'a baştan sona olumlu yanıt verdiğini söyledi. 

Bakanlığın açıklamasında, "Hala diplomatik ilişkilerimizi sürdürmeye çalışıyoruz, bunun için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz, ancak Çin ile kesinlikle para rekabetine girmeyeceğiz" diye eklendi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER