Ma'nın ofisinden üst düzey bir yetkili, Tayvan’ın eski devlet başkanı olan Ma Ying-jeou'nun bu ay Çin'e yapacağı bir gezi sırasında liderlerle görüşme söz konusu olduğunda "ev sahibinin emrinde" olduğunu, ancak Pekin'i ziyaret etme planının olmadığını söyledi.

UZUN YILLAR SONRA İLK ZİYARET

Gezi, Çin'in demokratik Tayvan'ı Çin egemenliğini kabul etmesi için askeri ve siyasi baskıyı sürdürürken, Pekin ile Taipei arasındaki gerilimin arttığı bir zamanda gerçekleşirken, Ma, mağlup Çin Cumhuriyeti hükümetinin 1949'daki iç savaşın sonunda Tayvan'a kaçmasından bu yana Çin'i ziyaret eden ilk Tayvan lideri olacak.

Ma Ying-jeou Vakfı Müdürü Hsiao Hsu-tsen gazetecilere verdiği demeçte, 27 Mart-7 Nisan arasındaki gezinin çoğunlukla öğrenci değişimleri ve Ma'nın Çin'deki atalarının mezarlarına saygı göstermek için yapıldığını söyledi. 

‘BİLGİMİZ VAR’ AÇIKLAMASI

Tayvan Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Ma'nın planlarından haberdar edildiğini ve "saygı duyulduğunu" söyledi ve gezinin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline ve Çin'in Tayvan çevresindeki askeri faaliyetlerine odaklanılan "hassas” bir zamanda olmasına dikkat çekti. Ofis ayrıca, Ma'nın gezisinde "Tayvan'ın demokrasi ve özgürlük değerlerini göstermesini" umduğunu söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER