İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kasım ayı toplantısı Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde yapıldı.

Toplantıda, İstanbul'un taksi sorununun çözülmesi amacıyla İBB tarafından gündeme getirilen 1803 ve 322 dolmuşun taksiye dönüştürülmesi kararı kabul edilirken 500 engelsiz taksi teklifi ise reddedildi. İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, minibüslerin taksiye dönüşümü teklifine olumsuz oy kullandı.

Karara göre İstanbul'da 2 bin 125 yeni taksi hizmet verecek ve dolmuşların dönüşümü ile taksiler, 3 yıl boyunca el değiştirmeyecek. Minibüs ve dolmuştan dönüşen taksilerde güvenlik ile konfor şartları üst düzey tutulacak. Taksi sahipleri ile şoförler ise belirlenen şartlara uymaları konusunda taahhüt verecek. Hizmete girecek yeni taksiler, diğer taksilerle aynı seri plakaya sahip olacak.

'118 GÜZERGAH DÜZENLEMESİNE DEVAM EDİYORUZ'

İstanbul’da ihtiyaç fazlalığı nedeniyle raylı sistemlerle paralel hatlarda güzergah düzenlemesi yaptıklarını belirten İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, “İstanbul’da daha önce 1000 minibüs ve dolmuşu taksiye dönüştürmüştük. Bugünkü kararla İstanbul toplu ulaşımına 2125 taksi daha eklendi. Sistem çekiliş yapılarak 2023 yılı başında başlayacak. Lastik tekerlekli toplu ulaşım çalıştayında minibüs esnafımızdan Başkanımız Ekrem İmamoğlu’na bu talep gelmişti. Metroların devreye girmesiyle minibüsleri bu sisteme entegre halde çalışması için planlama yaptık. Birçok hatta minibüsler verimsiz, daha az ihtiyaç ortaya çıktı. 57 hattaki 118 güzergah düzenlemesine de devam ediyoruz” diye konuştu. (BirGün)