FAA, 5G ağlarının havacılığı nasıl etkileyebileceğine dair yeni endişelerin altını çizerken, ikisinin “güvenli bir şekilde bir arada var olmasını” sağlamak için telekom sağlayıcılarla birlikte çalıştığını belirtti.

‘DÜŞÜK İRTİFADA KULLANMA’ YAŞAĞI

Ajans daha önce 5G'nin uçakların radyo altimetrelerini bozabileceği konusunda uyarmıştı. Bu da diğer şeylerin yanı sıra uçakların düşük görüş koşullarında inmesine izin veriyor. Ancak en son bildirimi, altimetrelerden gelen anormal veri okumalarının, arazi farkındalığı ve yere yakınlıktan, kalkış ve uçuş kontrolüne ve çeşitli uyarılara kadar en az 17 olan diğer güvenlik sistemlerinin birçoğunu etkileyebileceğini belirtiyor.

Radyo altimetreleriyle parazite ilişkin korkular, FAA'yı bu ayın başlarında, 5G sinyallerinin aletleri etkileyebileceği alanlarda pilotların sistemi düşük irtifalarda kullanmasını yasaklayan yeni bir kural uygulamaya sevk etti.

FİRMALARDAN ‘ÜST DÜZEY’ BASKI

Bu haftanın başlarında, endüstri devleri Boeing ve Airbus, Biden yönetimine "5G müdahalesinin uçakların güvenli bir şekilde çalışma yeteneğini olumsuz yönde etkileyebileceği" ve "havacılık endüstrisi üzerinde muazzam bir olumsuz etkisi" olabileceği konusunda uyarıda bulunan bir mektup kaleme aldı. 

Bu sorunlar çözülene kadar firmalar, 5G'nin yaygınlaşmasına ara verilmesi çağrısında bulundu. Havacılık düzenleyicisinin yeni güvenlik uyarılarına rağmen, şirketlerin başka bir gecikme talebini dikkate alıp almayacağı belirsizliğini koruyor. (RT)