Xinhua haber ajansı, piyasa düzenlemesi için devlet idaresinin, Alibaba hakkında Aralık ayında başlayan bir soruşturma tamamladıktan sonra cezayı değerlendirdiğini söyledi.

SATIŞA GÖRE CEZA

Soruşturma ve para cezası, Alibaba'nın üye tüccarlarından yalnızca kendi platformlarında satış yapmalarını isteme iddiası uygulamasına odaklandı. 

Xinhua, cezanın büyüklüğünün, düzenleyicilerin Alibaba'yı 2019 satışlarının yüzde 4'ü değerinde cezalandırmaya karar vermesinin ardından belirlendiğini söyledi.

ELEŞTİRİ PAHALIYA MAL OLDU

Alibaba ve diğer önde gelen Çinli teknoloji şirketleri, tüketicilerin yaşamları üzerindeki Çin'deki etkileriyle ilgili artan endişelerin ortasında baskı altına girdi. Özellikle Alibaba, Ekim 2020'den beri inceleme altında. 

Şirketin kurucu ortağı Jack Ma, Alibaba'nın finans kolu Ant Group'un kredi, varlık yönetimi ve sigortaya geçişi konusundaki artan endişelerini dile getirdikten sonra Çinli düzenleyicileri zamanın gerisinde olmakla eleştirdi.

Çin, kaçak kişisel borçları ve kaotik kredileri dizginlemeye çalışıyor. Ant’ın büyüyen profili ve Ma’nın nadir görülen kamuoyu eleştirileri, Çin’e bir meydan okuma olarak görülüyordu.

(Guardian, Çeviri: polemikhaber)