600 çalışan tarafından imzalanan ve Salı günü Jeff Bezos, Andy Jassy ve İcra Ekibine teslim edilen mektup, Amazon'u "faal olan şirketler, kuruluşlar ve / veya hükümetlerle iş sözleşmelerini ve kurumsal bağışları gözden geçirmeye’’ davet etti ve İsrail Savunma Kuvvetleri’nin insan hakları ihlallerinde suç ortağı olduğu belirtildi.

‘’FİLİSTİNLİ ÇALIŞANLARINI GÖRMEZDEN GELİYOR’’

Bir çalışan ve mektuba imza atan bir kişi tarafından Middle East Eye’a gönderilen mektupta, Amazon'un Filistinlileri Tel Aviv'de, Hayfa ofislerinde ve dünyanın dört bir yanında istihdam ettiği göz önüne alındığında, "Filistinlilerin ve ailelerinin evlerinde yaşadıkları acıyı görmezden gelmek, Filistinli iş arkadaşlarımızı sildiğini söylüyor" dedi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla MEE'ye konuşan çalışan, imzacı arkadaşlarının özellikle işverenlerinin İsrail ile milyar dolarlık bir sözleşmeye girmesinden endişe duyduklarını ve bu sözleşmede hükümete olduğu kadar İsrail silahlı kuvvetlerine de bulut hizmetleri sağlayacaklarını söyledi.

Şirket çalışanı, "Yönetimden bir yanıt bile beklemiyoruz. Ama umarım iç ve dış baskılarla, belki de sonunda yeniden gözden geçirme ihtiyacı hissederler" diye ekledi.

ÜÇÜNCÜ TEKNOLOJİ DEVİ

Amazon, geçen hafta Google ve Apple'ın ardından çalışanlarıyla karşı karşıya kalan üçüncü teknoloji devi oldu. Google'ın CEO'su Sundar Pichai ve Apple'ın CEO'su Tim Cook İsrail’i destekleyen açıklamalar yapmıştı. 

Her iki şirket de çalışanlar tarafından gönderilen mektuplar konusunda henüz kamuoyuna yanıt vermedi.

Google’ın ve Apple’ın liderliğine yazılan mektuplar gibi, Amazon’un yönetim ekibine yazılan mektup da işverenlerini ilkeli bir tavır almaya çağırırken BM ve diğerleri tarafından hazırlanan insan hakları raporlarına atıfta bulundu.

(Middle East Eye, Çeviri: polemikhaber)