Şirketin Çinli tedarikçileri Luxshare Precision Industry ve Tayvan merkezli iPhone montajcısı Foxconn, "konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan kişiler" ajansa, Vietnam'da iki ürünün test üretimine şimdiden başladıklarını söyledi.

Apple Watch'ların ve MacBook'ların Vietnam'da bir araya getirilmesi ilk kez olacak. Daha önce iPad'ler ve AirPod kulaklıklar da dahil olmak üzere şirket için üretmesi daha kolay ürünler üretti.

‘BEKLENENDEN DAHA YAVAŞ’

Kaynaklar, Apple'ın Çin'in en büyük şehri Şanghay'da bu yılki Covid-19 karantinalarının tedarik zincirinde aksamalara yol açmasının ardından üretiminin bir kısmını Vietnam'a kaydırdığını söyledi. Apple'ın HomePod akıllı hoparlörleri için test hatları kurmak için müzakerelerin de sürdüğünü eklediler. Ancak kaynaklara göre, MacBook üretiminin Vietnam'a taşınmasındaki ilerleme, pandeminin neden olduğu komplikasyonlar ve bilgisayarların üretiminde yer alan çok daha büyük tedarik zinciri nedeniyle beklenenden daha yavaş oldu.

Ajanstan bir kaynak, "AirPods, Apple Watch, HomePod ve daha fazlası... Apple'ın Vietnam'da iPhone üretimi dışında büyük planları var. MacBook bileşenleri geçmişte olduğundan daha modüler hale geldi ve bu da dizüstü bilgisayarların Çin dışında üretilmesini kolaylaştırıyor. Ancak bunun maliyet açısından nasıl rekabetçi hale getirileceği ise başka bir zorluk” dedi. 

ÇİN HAKİMİYETİNİ KAYBEDİYOR

On yıllardır üretimi için neredeyse tamamen Çin'e güvenen Apple, o zamanki ABD Başkanı Donald Trump'ın Pekin'e karşı bir ticaret savaşı başlatmasından sonra çeşitlenmeye başladı. İlk Vietnam yapımı AirPod'lar 2020'de çıktı.

Bu hamle, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Pekin'in kendi topraklarının bir parçası olarak gördüğü kendi kendini yöneten Tayvan adasına yaptığı ziyaretin kışkırttığı ABD ve Çin arasındaki gerilimde yeni bir yükselişin ortasında geldi. Vietnam'ın yanı sıra, bu yıl iPhone 13 üretiminin başlatıldığı Meksika ve Hindistan gibi ülkeler, Apple için Çin dışındaki önemli üretim merkezleri haline geldi. (RT)