Onarım hakkı, 27 devletten oluşan AB’de bugün yürürlüğe giriyor. Bu hamle, üretilen malları daha dayanıklı ve enerji tasarruflu hale getirerek çevresel ayak izini azaltma çabasının bir parçası.

YALNIZCA YÜZDE 40

Hayata geçecek olan yeni kurallarına göre, üreticiler, ürünlerinin yedek parçalarını 10 yıla kadar bulunduracak ve tamir hizmeti sunacak. Ayrıca, yeni cihazlar onarım kılavuzları ile birlikte gelecek ve eşyalar tamir edilemeyeceği zaman sökülüp geri dönüşümü yapılacak.

Avrupalılar her yıl kişi başına 16 kilogramdan fazla elektrik atığı üretiyor. Bu hurdaların yaklaşık yarısı, bozuk ev aletlerinden kaynaklanıyor ve AB, bunun yalnızca yaklaşık yüzde 40'ını geri dönüştürebiliyor.

ÇEVRECİLER GENİŞLETİLSİN DİYOR

Almanya Çevre Bakanı Svenja Schulze, bir sonraki adımda üreticilerin bir ürünün ne kadar süre çalışması beklendiğini belirtmesi ve daha erken bozulursa onu tamir etmesi gerekeceğini söyledi. Bu, şirketleri daha dayanıklı ürünler üretmeye teşvik edeceğini söyledi.

Bir sonraki adımda, çevreciler ve tüketici hakları grupları "onarım hakkının" akıllı telefonları, dizüstü bilgisayarları ve diğer küçük elektrikli cihazları içerecek şekilde genişletilmesini istiyor. (AP)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com