Avustralya'nın paylaşılan haberler için para talebi sonrası birçok ülke adım atarken sosyal medya devleri, haberler için basın kuruluşlarına para ödeyecek.

Her gün yüz binlerce haberin paylaşıldığı sosyal medya platformları yıllık 250 milyar dolar gibi muazzam para kazanırken habere emek veren gazeteci ve kuruluşlara pay düşmüyor.

AVUSTRALYA ÖNCÜSÜ OLDU

Haksız durum geçtiğimiz ay Avustralya Meclisi'nde gündeme gelmiş ve Google ve Facebook gibi şirketlerin, içeriğini kullandıkları basın kuruluşlarına ödeme yapmasını öngören bir yasa hazırlaması teklif edilmişti.

İTİRAZ ETSE DE KABUL ETMEK ZORUNDA KALDI

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, bu yasaya büyük tepki gösterse de yapılan görüşmelerde uzlaşma sağlandı. Böylece Facebook, Avustralya'da kullanılan haber içerikleri için Private Media, Schwartz Media ve Solstice Media ile ön anlaşmalar imzalamak durumunda kaldı.

GOOGLE YENİ PLATFORMUNDA DENEYECEK

Google da Rupert Murdoch'a ait News Corporation ile ABD'de anlaşma imzalayarak grubun haberlerini yeni habercilik platformu “News Showcase” alanında yer almasına izin verecek.

ALMANYA DA ANLAŞMA YAPTI

Ayrıca Facebook, Almanya'da haber paylaşım hizmeti için Die Zeit, Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Handelsblatt ve Tagesspiegel gibi yayın kuruluşları ile anlaşma sağladı.

AB HAZIRLIK İÇERİSİNDE

Öte yandan Avrupa Birliği, İngiltere ve Kanada'da da teknoloji devlerinin yayıncılara ödeme yapması için yasal düzenlemeler hazırlanıyor. Türkiye'de ise henüz bu yönde atılan bir adım yok.