Dünyanın internet trafiğinin yüzde 10'unu yöneten Fastly adlı tek bir altyapı sağlayıcısında açıklanamayan bir yapılandırma hatası, büyük web sitelerini ve hizmetleri Salı sabahı neredeyse bir saat çalışamaz hale getirmeye yetti.

Reddit, Amazon, Twitch, Spotify ve Hulu gibi çevrimiçi işletmeler, Guardian'ın web sitesi, BBC, New York Times ve CNN gibi siteler çevrimdışı oldu. 

Ulusal hükümetlerin de kötü etkilendiği olayda Beyaz Saray'ın web sitesi gibi Covid-19 aşıları rezervasyon sitesi de dahil olmak üzere bir dizi hükümet hizmetine erişilemez hale geldi.

Etkilenen sitelerin tümü, yoğun trafiği olan web siteleri için daha fazla güvenilirlik ve performans sağlamayı amaçlayan bir hizmet olan Fastly içerik dağıtım ağını (CDN) kullanıyordu.

CDN SİSTEMİ CAN YAKTI

CDN, bir kullanıcının yaşadığı her yerde hızlı bir bağlantı için en az bir sunucunun yeterince yakın olacağı şekilde yerleştirilmiş küresel bir sunucu ağıdır. 

Guardian gibi müşteriler, ziyaretçileri kendi sunucuları yerine CDN'ye göndererek içeriği daha hızlı sağlar ve trafikte bir artış olması durumunda web sitesini aşırı yüklenmekten korur.

Ancak bir CDN aynı zamanda tek bir başarısızlık noktası olarak da hizmet edebilir: ağ çökerse, koruduğu web sitelerine giden tüm trafiği de engelleyebilir. CDN'ler ne kadar büyükse o kadar verimlidir ve piyasada bir güç yoğunluğu yaratır.

İnternet trafiğinin büyük çoğunluğu üç CDN'den biri üzerinden yönlendirilir: Fastly, Cloudflare veya Amazon'un CloudFront'u. Siber güvenlik şirketi F5 Labs'den David Warburton, merkezileşmenin internet tarihinde nispeten yeni olduğunu ve muhtemelen sorunlara neden olmaya devam edeceğini söyledi.

2014-2018 yılları arasında istihbarat güvenliği ve dayanıklılıktan sorumlu ulusal güvenlik danışman yardımcısı olan Paddy McGuinness, olayın bir “alarm” olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

(Guardian, Çeviri:Polemikhaber)