Çin Ulusal Uzay Dairesi (CNSA) Başkan Yardımcısı Wu Yanhua, sistemin 2025 yılında bir deneyin parçası olarak bir asteroide çarpmayı planladığını açıkladı.

Wu, China Central Televizyonu'na bu yılki Çin Uzay Günü etkinliği sırasında, kurulması planlanan sistemin, potansiyel olarak uzay aracını da koruyabilecek Dünya'ya yakın bir asteroit izleme ve savunma sistemi olduğunu söyledi.

Hem yer hem de uzay temelli unsurları içerecek olan sistem, hangilerinin Dünya'ya veya insanlığın uzaydaki faaliyetlerine potansiyel bir tehdit oluşturduğunu belirlemek için asteroitleri kataloglayacak ve analiz edecek. 

PROJE ONAY BEKLİYOR

Global Times'ın haberine göre, proje hala Çin makamları tarafından onay bekliyor ve bunun "birden fazla departmanın koordinasyonunu" gerektirdiğini de sözlerine ekledi.

Asteroitlerin Dünya için oluşturabileceği tehditten endişe duyan tek ülke Çin değil. NASA da benzer bir proje geliştiriyor. Kasım 2021'de ABD Uzay Ajansı, çarpma yoluyla rotasını değiştirmenin mümkün olup olmadığını ve bunun böyle bir tehdide karşı etkili bir gezegen savunması olup olmayacağını test etmek için küçük bir asteroide çarpmak üzere tasarlanmış bir araştırma başlattı.

NASA’dan geçen Ekim ayında yapılan açıklamada, ciddi hasar verebilecek bilinen hiçbir asteroidin önümüzdeki 100 yıl içinde Dünya ile çarpışma rotasında olmadığı belirtildi. Ancak ajans, bu tür uzay kayalarının yüzde 60'ının aslında keşfedilmemiş olabileceğini de ekledi.

YÜZLERCE KİŞİ YARALANMIŞTI

2013 yılında Rusya'nın Chelyabinsk kenti üzerinde bir meteor patladı. Cisim atmosferde yanmasına ve Dünya'ya yalnızca küçük parçaları ulaşmasına rağmen patlamada bin 600'den fazla kişi yaralandı ve düzinelerce kişi hastaneye kaldırıldı. (RT)