Çarşamba günü başlayacak ve bir hafta sürecek müzayedede koleksiyoncular, Berners-Lee tarafından oluşturulan dijital bir poster olan orijinal web tarayıcısına gönderilen 10 bin satırlık kaynak kodu da dahil olmak üzere bir dizi ürün için teklif verme şansına sahip olacaklar. 

‘İNTERNET HALA ÖZGÜR’’

Berners-Lee, Guardian'a “Bu tamamen web değerleriyle uyumlu” diyerek, “Kaynak kodunu bile satmıyorum. Kendi yazdığım bir Python yazılım programıyla yaptığım, kaynak kodun duvara yapıştırılıp tarafımdan imzalanması halinde nasıl görüneceğinin resmini satıyorum’’ dedi. 

Dünya Çapında Ağ’ın (WWW) mucidi olan Berners-Lee, “Bir posterin NFT'sini satmamın uygunsuz olduğunu düşündülerse, o zaman bir kitap satmama ne dersin? Bunun gibi para kazandıran şeyler yapıyorum ama özgür ve açık web hala özgür ve açık’’ diye ekledi. 

KRİPTO PARAYI DESTEKLEDİĞİNİ GÖSTERDİ

Müzayede evi, ihalenin bin dolardan açılacağını ve satıştan elde edilen gelirin Berners-Lee ve eşi Rosemary Leith'in desteklediği girişimlere fayda sağlayacağını söyledi. 

Bu satış, Berners-Lee'nin kripto para topluluğunu ilk kez açıkça benimsediğini göstermesine rağmen, altta yatan teknolojinin bu konuda çok çekici olduğunu söyledi. Berners-Lee, interneti merkezsizleştirmeyi amaçlayan kendi projesi Solid'de benzer çözümlere karar verdi. Berners-Lee, “Blockchain dünyası, farklı yerlerde bağlandıkları yerler dışında, web'den oldukça ayrı. Ancak web tasarımındaki sorunlardan biri, özünde merkezi bir sistem olan alan adlarını kullanmasıdır’’ dedi. (Guardian)