Nitelikli fikri tapular (NFT), son zamanlarda popülerleşen ve eserlerin milyonlarca dolara satıldığı bir tür dijital varlıktır. NFT'ler, ağa bağlı bilgisayarlarda tutulan işlemlerin bir kaydı olan bir blok zincirinde bulunur.

14 Ocak'ta kapılarını açan müze, sanatçılara ve koleksiyonerlere NFT'lerini fiziksel bir ortamda sergilemeleri için bir nokta sağlarken, halkı dijital sanat için bu oldukça yeni pazar hakkında eğitmeyi hedefliyor.

Seattle’daki NFT Müzesi'nin Kurucu Ortağı ve Küratörü Jennifer Wong, "Bu tür sanatlara aslında yavaşladığınız, tüm detayları gördüğünüz bir şekilde bakabilmenin etkisini gerçekten fark ettik" dedi.

Yerel dijital sanatçı Maksim Surguy, müzenin 16 Nisan'da NFT olarak satılan, ancak fiziksel olarak da basılabilen tasarımlarının yer aldığı ‘Climate Conversation’ sergisinin açılışına katıldı. Seattle'ın teknoloji endüstrisinde çalışan ve kripto tabanlı sanata girişen Surguy, "Önceden, dijital bir sanat eseri veya fiziksel bir sanat eseri yaptığınızda, resmi kimin görebileceği veya ona nasıl sahip olabileceği konusunda birçok sınırlama vardı" dedi. 

21 MİLYAR DOLARI GEÇECEK

İrlanda merkezli Research and Markets firmasının Mart ayı raporuna göre, küresel NFT pazarının 2022'de 21 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor.

Müzenin kurucularından Peter Hamilton, "Bir NFT gerçekten sadece bir tür varlığın sahipliğini belirten bir sözleşmedir. Bunlar temelde bu seri numarasının bu sanat eserine ait olduğunu söyleyen bir sözleşmedir ve bir NFT’ye sahipseniz, hak sahibi sizsiniz" dedi. 

Müzenin yıl boyunca planlanmış bir programı var. Hamilton, "Bu müzenin eğitim bölümünün ne kadar önemli olduğunu yeterince vurgulayamıyorum. İnsanları bir araya getirmeye ve NFT'lerin değerinin ne olduğunu görmelerine yardımcı olmaya ve insanların blok zincirinin ne olduğu ve faydasının ne olduğu konusunda perdeyi biraz geri çekmelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz" diye ekledi. (Reuters)