Davanın merkezinde iki ana nokta var: Apple'ın uygulama içi satın alımlarda aldığı yüzde 30 komisyon ve alternatif sunmak için iPhone ve iPad'de başka hiçbir uygulama mağazasının bulunmasına izin verilmemesi.

OYUN MAĞAZADAN KALDIRILDI

Epic'in Fortnite oyunu dünyanın en popüler oyunlarından biri ve parasını oyun içi karakter kostümleri ve diğer dijital öğeler satarak kazanır.

Milyonlarca satın alma işleminde yüzde 30'luk bir kesinti çok şey kaybettiriyor. Ancak Apple'ın kuralları, iPhone uygulamasında bir satış yapılırsa şirketin ödeme yöntemlerini atlatmasını yasaklıyor.

Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Fortnite, oyunculara, Apple'ın kurallarını doğrudan ihlal ederek Epic Games'e doğrudan ödeme yapmaları halinde yüzde 20 indirim teklif etti.

Apple, benzer bir politika uygulayan Google gibi uygulamayı mağazasından hızla kaldırdı.

KENDİ UYGULAMA MARKETİNİ AÇMAK İSTİYOR

Epic Games, açıkça bunun olmasını beklemişti. Firma, hayran kitlesini harekete geçirmek ve destek kazanmak için derhal bir PR saldırısı başlattı ve Apple'ı seçim özgürlüğünü baskılayan baskın bir güç olarak resmetti.

Epic, birkaç saat içinde ABD'de hem Apple hem de Google aleyhine yasal şikayette bulundu. 

Ancak tartışma, yüzde 30'luk kesintinin ötesine, rekabet edebilirlik hakkında daha geniş sorulara uzanıyor. 

Epic, Apple'ın ve Google'ın ödeme ve teslimat sistemlerinden tamamen kaçınarak hem iOS hem de Android'de kendi uygulama mağazalarını işletmek istediğini gizlemedi.


(BBC, Çeviri:polemikhaber)