CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporunda Elon Musk'ın Türkiye ziyaretini ve Musk'ın şirketi Starlink'le yapılan anlaşmayı değerlendirdi.

Toprak şu tespitlerde bulundu;

*Güney Afrika asıllı ABD’li iş insanı Elon Musk, sahibi olduğu SpaceX şirketi üzerinden Türk haberleşme uydularını fırlatarak elde ettiği kazançlarına şimdi de Türkiye pazarının Starlink Uydu internet pazarlamasına açılmasıyla yeni kazançlar ekleyecek. Dünya çevresine 2027 yılına kadar yerleştirilecek 12 bin uydu ile tüm dünya ülkelerine olağanüstü hızda uydu internet servisi
sağlayacağı duyurulan Starlink, abone talebine göre internet uydu sayısını 42 bine kadar çıkartacağını açıkladı. 

*2027 yılında tam kapasiteyle uydu internet servisi sağlayacak olan Starlink şu ana kadar 1021 internet uydusunu yörüngeye yerleştirmiş durumda ve bu yılın sonuna doğru Türkiye’nin Starlink’in kapsama alanına gireceği kaydediliyor. Resmi web sitesi üzerinden Türkiye’den de abone kaydına başladığı kaydedilen Starlink’in depozito bedeli olarak aylık 99 dolar (703 TL) üzerinden ön kayıt
yapılıyor. Ayrıca sözleşme kapsamında aylık depozito yanında anten, kurulum ve yönlendirici (router) için de 499 dolar (3.517 TL) talep edilecek.

*Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Elon Musk ile telefon görüşmesinden birkaç gün sonra Ay’a Seyahat ve Türk Uzat Ajansı (TUA) Milli Uzay Programı’nı (MUP) ilan etmesi, akla Musk’ın bu projedeki yerine ilişkin soruları getiriyor.

*En pahalı internete mahkûm edilen Türkiye’de milyonlarca hanede internet yok. Aksine CB kararıyla yüzde 33 artırılan Özel İletişim Vergisiyle daha da pahalı hale gelen, ülkemizde pek çok ailenin ödeme gücünü aşan internet faturaları karşısında, Elon Musk’ın Starlink’ine ayda 703 TL’ye hangi ayrıcalıklı, paralı, servet sahipleri abone olacak? Starlink en büyük rakibi ise trilyonlarca
dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri sıralamasında ilk sırada yer alan Jef Bezos’un sahibi olduğu diğer ABD şirketi Amazon. 

*Amazon’un da dünya yörüngesine binlerce uydu yerleştirerek uydu internet servisine başlayacağı dikkate alındığında belki bir fiyat rekabeti oluşumundan söz edilebilir.