Yaklaşık 34 ülkeye yayılmış 380 bin kişilik iş gücüne sahip Fransa merkezli Teleperformance, evde çalışan çalışanlarını daha yakından izlemek için 'uzman' web kameraları kullanacak.

GÖRÜNTÜYÜ YÖNETİCİYE GÖNDERİYOR

Guardian'ın haberine göre, yapay zeka destekli bir dijital gözlemci, çalışanları kontrol ederek telefonlarıyla oynamadıklarından, internette gezinmediklerinden, masalarından ayrılmadıklarından veya başka bir şekilde gevşemediklerinden emin olacak.

Kameralar, "vardiya sırasında iş kuralları ihlallerini" bulmak için rasgele aralıklarla tarama yapan bir yapay zeka sistemine bağlanıyor. 

Programla ilgili Guardian personeline gönderilen belgelere göre, böyle bir ihlal bulunursa, kamera fotoğraf çekiyor ve fotoğrafı bir yöneticiye iletiyor.

BAKAN SİSTEME KARŞI

Sendikalar ve diğer işçi hakları savunucuları sistemden anlaşılır şekilde rahatsız olarak, evde çalışma programlarının bir gereği olarak ev gözetimi ile mücadele etme sözü verdiler. 

İngiliz Bakan Andy McDonald, "gizlilik haklarını aşındıracak ve korku ve güvensizlik iklimi yaratacak istilacı gözetimi" dayatmanın yanlış olduğunu söyledi. 

Sendika Unite'in Genel Sekreter Yardımcısı Howard Beckett, örgütünün "ev gözetimini normalleştirmeye yönelik herhangi bir baskıyı önlemek için yasal olarak savaşacağına" söz verdi.

‘MEDYAYA YANLIŞ YANSIDI’

Teleperformance’dan üst düzey yöneticisi, medyaya uzaktan izleme seçeneği hakkında bilgi verilmesini son derece hayal kırıklığı yarattığını ve bunu ağır bir suistimal olarak gördüklerini söyledi. 

Şirket, çalışanların evden çalışmaya zorlanmayacağını ve hassas kişisel verilerinin korunacağına dair onlara güvence vermek için görüşmeler yapılacağını söyledi.

(Çeviri:polemikhaber)