Facebook, ABD'de gücünü kötüye kullanmakla suçlayan ve WhatsApp ve Instagram'dan satış yapmasını talep eden iki ayrı davayla karşı karşıya. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ve ABD eyaletlerinden oluşan bir koalisyon, rekabeti ortadan kaldırmak için "sistematik bir
strateji" uyguladığı gerekçesiyle sosyal ağ firmasına dava açıyor.

SATIN ALMALAR YASADIŞI

New York'un başsavcısı Letitia James'e göre Facebook, platformlarının kullanıcıları için gizlilik korumalarını azaltarak ve verilerden para kazanarak rekabet yasasını ihlal etmekle suçlanıyor. 

Şirketlerin yağmacı olarak davranması pazara olan güveni zedelediğini, diğer 45 eyalet ve üç ilçeyle açtığı davada Facebook'un İnstagram ve WhatsApp'ı satın almasının yasadışı olarak değerlendirilmesini isteyeceğini söyledi. 

Federal dava, "diğer şeylerin yanı sıra: Instagram ve WhatsApp dahil varlıkların elden çıkarılmasını gerektirebilecek" bir karar istiyor.

GOOGLE’DA YOLDA

Mark Zuckerberg'in şirketi, Instagram'ı 2012'de 1 milyar dolara ve WhatsApp'ı iki yıl sonra 19 milyar dolara satın almıştı. Dava haberleri üzerine hisseler yüzde 3 düştü. 

Ekim ayında ABD Adalet Bakanlığı, rakiplerini savuşturmak için pazar gücünü kötüye kullandığını iddia ederek Google'a dava açtı. Facebook davasında olduğu gibi, ABD eyaletlerinin Google aleyhine ayrı bir dava açacağı anlaşılıyor.

(Sky News)
Çeviri: İsmail Cömert